ΔΙΕΘΝΕΣ
22/05/2015 08:39 EEST | Updated 22/05/2015 08:41 EEST

Ένταση στον Ειρηνικό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με φόβους για «θερμό επεισόδιο»

Ένταση σημειώνεται μεταξύ των ΗΠΑ και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στον Ειρηνικό, με την κινεζική κυβέρνηση να εκφράζει την Παρασκευή την έντονη δυσαρέσκειά της για την πτήση ενός αμερικανικού αεροσκάφους πάνω από τμήμα της Θάλασσας Νότιας Κίνας, όπου η Κίνα κατασκευάζει τεχνητά νησιά.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό αεροσκάφος- P8-A Poseidon- έλαβε οκτώ προειδοποιήσεις από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, κατά τη διάρκεια των πτήσεων την Τετάρτη, σύμφωνα με το CNN, που είχε ομάδα σε αυτό.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η Κίνα διεκδικεί το 90% της θάλασσας, η οποία εκτιμάται πως είναι μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ωστόσο, οι αξιώσεις της έρχονται σε αντίθεση με αυτές του Μπρουνέι, της Μαλαισίας, των Φιλιππίνων, του Βιετνάμ και της Ταϊβάν.

Ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις απομάκρυναν το αμερικανικό αεροσκάφος, με διαδικασίες σύμφωνες με τους σχετικούς κανονισμούς, χαρακτηρίζοντας τις αμερικανικές ενέργειες απειλή προς την ασφάλεια της Κίνας. «Μπορεί να προκληθεί ατύχημα. Είναι πολύ ανεύθυνο και επικίνδυνο και επιβλαβές για την τοπική ειρήνη και σταθερότητα. Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας, ζητούμε από τις ΗΠΑ να σεβαστούν τους διεθνείς νόμους και κανόνες και να απέχουν από επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες».

Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες υποδεικνύουν ότι η Κίνα έχει σημειώσει ταχεία πρόοδο όσον αφορά στην δημιουργία όγκων ξηράς σε αμφισβητούμενη περιοχή στα νησιά Σπράτλι, καθώς και στην κατασκευή ενός αεροδιαδρόμου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς- ενώ ενδέχεται να υπάρχει και άλλος στα σχέδια. Η θέση των ΗΠΑ είναι ότι η αναγνωριστική πτήση δεν ήταν κατά παράβαση των διεθνών κανόνων, και ότι οι αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να ασκούν πλήρως το δικαίωμά τους να δραστηριοποιούνται σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο. Επίσης, την Πέμπτη ο Άντονι Μπλίνκεν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι κινεζικές ενέργειες στη Θάλασσα Νότιας Κίνας υπονομεύουν την ελευθερία και σταθερότητα, προκαλώντας κίνδυνο εντάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγκρουση.