ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24/05/2015 16:09 EEST | Updated 24/05/2015 16:09 EEST

Με τα αγκάθια να παραμένουν αρχίζει νέος κύκλος διαβουλεύσεων

JOHN THYS via Getty Images
EU Commissioner of Economic an d Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici (L) and Dutch Finance Minister and president of Eurogroup Jeroen Dijsselbloem give a joint press conference after an Eurogroup Council meeting on May 11, 2015 at EU Headquarters in Brussels. AFP PHOTO/JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Ορατή σε τεχνικό επίπεδο θεωρείται η επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος της εβδομάδας, καθώς το εύρος των εκκρεμών ζητημάτων έχει μειωθεί σημαντικά. Από την Τρίτη αρχίζουν εκ νέου οι συζητήσεις στο Brussels Group με τον πρώτο κύκλο των νέων διαβουλεύσεων να ολοκληρώνεται χθες, Σάββατο. Ωστόσο, οι διαφορές για το φορολογικό και τα δημοσιονομικά παραμένουν όπως και το ''αγκάθι'' του συνταξιοδοτικού.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, δήλωσε ότι η δόση προς το ΔΝΤ δεν θα πληρωθεί στις 5 Ιουνίου, καθώς τα χρήματα δεν υπάρχουν. Ο ίδιος μίλησε για πολύ ισχυρή σύγκρουση και στοίχημα των δανειστών να κάνουν την κυβέρνηση να οπισθοχωρήσει και πρόσθεσε: «1,6 δισ. είναι οι δόσεις του Ιουνίου για το ΔΝΤ αρχής γενομένης από τις 5 Ιουνίου μέχρι τις 19. Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν. Αυτό είναι γνωστό και συζητάμε στη βάση της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία». Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο BBC τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει «τεράστια βήματα» προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές της προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία.

Από τη δική του πλευρά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με ραδιοφωνική του συνέντευξη τόνισε ότι «η λύση του προβλήματος πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση στην κοινή ανακοίνωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου επαναδιαβεβαίωσε ότι θα εφαρμόσει το συμπεφωνημένο πρόγραμμα».

«Η επιτυχημένη ολοκλήρωσή του αποτελεί προϋπόθεση για ό,τι μπορεί να ακολουθήσει ή δεν ακολουθήσει. Δυστυχώς μέχρι εκεί είμαστε πολύ μακριά (…) Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρκετά προβλήματα να ξεπεράσει, της εύχομαι καλή δύναμη. Φυσικά έχει κάθε στήριξη, αλλά δεν μπορεί να αποφύγει τη λύση του προβλήματος».

Ο πρωθυπουργός το Σάββατο μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «Εμείς έχουμε κάνει το χρέος μας στη διαπραγμάτευση, ήρθε η ώρα να κάνει και η Ευρώπη το δικό συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό να συνεχίζουν να ασκούν επιρροή άτομα τα οποίο υπονομεύουν το ευρωπαϊκό όραμα.

Την ίδια στιγμή, η Αριστερή Πλατφόρμα με δισέλιδο κείμενο το οποίο κατέθεσε στη συνεδρίαση της ΚΕ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην πληρώσει το ΔΝΤ εάν συνεχιστεί ο εκβιασμός από τους εταίρους. Ενώ, από την πλευρά της πλειοψηφίας στο σχέδιο της απόφασης τονίζεται ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία.