ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/05/2015 10:24 EEST | Updated 27/05/2015 12:30 EEST

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Λιου για το ελληνικό ζήτημα

ALAIN JOCARD via Getty Images
Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives at the House of the Blackhead for an informal dinner at the start of the fourth European Union (EU) eastern Partnership Summit in Riga, on May 21, 2015 as Latvia holds the rotating presidency of the EU Council. EU leaders and their counterparts from Ukraine and five ex-Soviet states hold a summit focused on bolstering their ties, an initiative that has been undermined by Russia's intervention in Ukraine. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD (Photo credit s

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7 στη Δρέσδη της Γερμανίας, ο Αμερικανός υπουργός Τζακ Λιου είχε νέα επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA, Μιχάλης Ιγνατίου, η επικοινωνία έγινε το πρωί, και το Αμερικανός υπουργός τόνισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και ότι εξακολουθεί να στηρίζει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, εννοώντας και την Ελλάδα και το ΔΝΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο παρότρυνε όλα τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, μια ενδεχόμενη αποτυχία να βρεθεί συμφωνία, θα έφερνε άμεσα προβλήματα για την Ελλάδα και συνέπειες για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα σύμφωνα τον ανταποκριτή του MEGA, ο κ. Λιου είπε στον κ. Τσίπρα ότι «η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει τώρα».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός είχε κάνει μια ανάλογη παρέμβαση μιλώντας στο LSE. Εξέφρασε, ειδικότερα τους φόβους τους ότι υπάρχουν λανθασμένες εκτιμήσεις για το τι συνέπειες μπορεί να έχει μια νέα ελληνική κρίση τονίζοντας ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψει κάποιος ότι αυτό δεν θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις.

«Η πρόκληση για τους Ευρωπαίους, τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς – το ΔΝΤ- είναι να δείξουν αρκετή ευελιξία», είπε ο Λιού, σύμφωνα με το Reuters.

Το ελληνικό ζήτημα περιλαμβάνεται στα θέματα που θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών του G7 - Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδά- σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει αμερικανικές πηγές. Αν και δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα, το θέμα αναμένεται να θέσει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, που προτίθεται να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για «μία δημιουργική και πραγματιστική λύση» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.