Οι σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη σίτιση των μαθητών

Οι σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη σίτιση των μαθητών
prolepsis

Σοβαρότατες είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και στα παιδιά της χώρας μας, καθώς σχεδόν οι μισοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, το 42% δεν έχει φυσιολογικό βάρος, ενώ 1 στις 6 οικογένειες δεν έχει πηγή εισοδήματος.

Τα δεδομένα αυτά έχει συλλέξει και επεξεργαστεί το Ινστιτούτο Prolepsis, το οποίο επεκτείνει το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής-ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε Όλοι Πολίτες» σε συνολικά 13 σχολεία με 1.115 μαθητές.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν:

Με βάση 9.390 ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν την περίοδο Νοέμβριος 2014- Φεβρουάριος 2015 στο σύνολο των σχολείων του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  • 54,7% των οικογενειών αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια
  • 21,3% των οικογενειών αντιμετώπιζε πείνα
  • Στο 65,9% των οικογενειών τουλάχιστον ένας γονέας δεν είχε πηγή εισοδήματος
  • Στο 16,2% των οικογενειών κανένας γονέας δεν είχε πηγή εισοδήματος
  • 9,4% των μαθητών ήταν ανασφάλιστοι
  • 6,9% δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα
  • 31,7% των μαθητών ήταν υπέρβαροι/παχύσαρκοι και 11% λιποβαρείς

Με βάση τα 747 ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν την περίοδο Νοέμβριος 2014-Φεβρουάριος 2015 στα σχολεία του έργου Υλοποίηση Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές

  • 52,4% των μαθητών δεν κατανάλωνε ψωμί ολικής άλεσης (< 1 φορά το μήνα), 11,1% ωμά λαχανικά και 33,5% βραστά λαχανικά

Στα 13 σχολεία του έργου Υλοποίηση Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές:

  • 55,2% των οικογενειών στους αντίστοιχους ΤΚ είχε εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας
  • 67,7% των οικογενειών στους αντίστοιχους ΤΚ είχε εισόδημα κάτω από το όριο των ευλόγων δαπανών διαβίωσης

Το έργο της επέκτασης του Προγράμματος σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο έργο συμμετέχουν 13 δημοτικά σχολεία με 1.115 μαθητές σε ευπαθείς περιοχές της Ξάνθης, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης και Ροδόπης. Καθημερινά προσφέρεται σε όλους τους μαθητές των σχολείων ένα δωρεάν υγιεινό γεύμα, ενθαρρύνοντας παράλληλα υγιεινές διατροφικές συνήθειες των μαθητών και των οικογενειών τους μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και υλικό. Από τον Δεκέμβριο του 2014 έως σήμερα έχουν διατεθεί στα σχολεία αυτά περίπου 76.660 γεύματα.

«Η χρηματοδότηση που έχουν προσφέρει η Ισλανδία το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία μέσω του μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του Προγράμματος Είμαστε όλοι Πολίτες αποτελεί προσφορά υψίστης σημασίας σε μία κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Μας δίνεται έτσι η δυνατότητα να προσφέρουμε εφέτος έμπρακτη υποστήριξη σε οικογένειες σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση» αναφέρει η κα Αθηνά Λινού, MD, MPH, PhD, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, ενώ προσθέτει: «Στόχος μας είναι το Πρόγραμμα να αποτελέσει έναυσμα για τη θέσπιση προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας σε όλα τα σχολεία πανελλαδικά σύμφωνα με τα πρότυπα του εξωτερικού».