ΔΙΕΘΝΕΣ
05/06/2015 04:21 EEST | Updated 05/06/2015 04:21 EEST

Μεγάλη κυβερνοεπίθεση σε κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ - Πρόσβαση σε στοιχεία εκατομμυρίων υπαλλήλων

AFP via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Πρόσβαση σε στοιχεία τουλάχιστον τεσσάρων εκατομμυρίων κυβερνητικών υπαλλήλων απέκτησαν χάκερς σε μια άνευ προηγουμένου κυβερνοεπίθεση που εξαπέλυσε, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ξένη δύναμη στις ΗΠΑ.

Η επίθεση εντοπίσθηκε τον Απρίλιο 2015 από το Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού (OPM) και εκδηλώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από Κινέζους χάκερς, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας που επικαλείται πληροφορίες μη κατονομαζόμενων αξιωματούχων. Πρόκειται για τη δεύτερη κυβερνοεπίθεση κατά της αμερικανικής υπηρεσίας που φέρεται ότι εξαπέλυσε η Κίνα.

Η αμερικανική υπηρεσία χρησιμοποίησε τους τελευταίους μήνες νέα εργαλεία που επέτρεψαν τον εντοπισμό της κυβερνοεπίθεσης, τέσσερις μήνες μετά την εκδήλωσή της. Οι στόχοι της επίθεσης δεν είναι γνωστοί και εξετάζονται ενδεχόμενα από την κλοπή ταυτοτήτων μέχρι την κατασκοπεία.

Το FBI ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα και ότι λαμβάνει σοβαρά υπ΄όψιν όλες τις εν δυνάμεις επιθέσεις κατά των συστημάτων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

«Η προστασία των δεδομένων των ομοσπονδιακών υπαλλήλων από κάθε κακόβουλη ενέργεια αποτελεί προτεραιότητα», δήλωσε η διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης Προσωπικού Κάθριν Αρτσουλέτα.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία καλεί όλα τα εν δυνάμει θύματα της κυβερνοεπίθεσης να χειρίζονται με μεγάλη «καχυποψία» τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και τα προσωπικά τους δεδομένα.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού ανακοίνωσε ότι πρώην και νυν ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που υπήρξαν θύματα της επίθεσης θα ενημερωθούν επισήμως από τις 8 Ιουνίου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εντοπισθούν και νέα θύματα κατά τη διάρκειας της έρευνας, ενώ θα προβλεφθεί η καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση «απάτης ή κλοπής ταυτότητας».