Υπάρχουν μουσεία και μετά το Λούβρο: 10 εναλλακτικοί προορισμοί τέχνης στην Ευρώπη

Υπάρχουν μουσεία και μετά το Λούβρο: 10 εναλλακτικοί προορισμοί τέχνης στην Ευρώπη
Retrataura Imagine/500px

Για όσους επισκέπτονται την Ευρώπη, συχνά ολόκληρες χώρες καταλήγουν να μην είναι τίποτα περισσότερο από βιαστικές φωτογραφίες των διασημότερων έργων τέχνης. Η Γαλλία γίνεται Παρίσι, το οποίο γρήγορα γίνεται η Μόνα Λίζα, και τα απομεινάρια των περασμένων αιώνων κρατούν κρυμμένη μία περισσότερο δυναμική καλλιτεχνική σκηνή σε αυτά τα γεμάτα διαφορετικότητα αστικά κέντρα.

Σε μία προσπάθεια να βοηθήσουμε όσους ταξιδεύουν στην Ευρώπη να εξερευνήσουν αυτόν τον δυναμισμό χωρίς όμως να αλλάξουν και αεροπορικά εισιτήρια, μαζέψαμε μία σειρά από εναλλακτικούς προορισμούς τέχνης στις πόλεις που επισκέπτονται οι περισσότεροι. Εστιάζοντας σε μοντέρνες και σύγχρονες δουλειές, αυτές οι γκαλερί και τα μουσεία δίνουν νέα ζωή στην παλιά Ευρώπη. Είναι μία εμπειρία με περισσότερες επιλογές – και με λιγότερο κόσμο – που ίσως προσφέρει στους ταξιδιώτες με λίγη πολιτισμική κατανόηση.

Λονδίνο

Courtesy of Serpentine Galleries' Facebook

Αντί για το: Βρετανικό Μουσείο

Πάτε στο: Serpentine Galleries

Ακριβώς απέναντι από τη λίμνη Serpentine στο Χάιντ Παρκ, αυτές οι γκαλερί είναι κατάλληλες για ένα χαλαρό απόγευμα και μία εκ βαθέων συζήτηση για δύο διαφορετικές εκθέσεις. Τον Ιούνιο, μπορείτε να περπατήσετε ανάμεσα στους πίνακες της Lynette Yiadom-Boakye και τα γλυπτά του Duane Hanson.

Βαρκελώνη

Courtesy of Getty Images/Lluis Gene

Αντί για το: La Sagrada Familia ή το Parc Güell

Πάτε στο: Casa Batlló

Αν και μοιάζει σαν έγκλημα το να αρνηθείς να δεις την αρχιτεκτονική του Gaudi γενικότερα, εσείς επιλέξτε το ολοκληρωμένο διαμέρισμα αντί για την ημιτελής και γεμάτη κόσμο εκκλησία. Οι εκκεντρικές πράξεις του καλλιτέχνη μάλλον αθέτησαν κάθε νόμο της πόλης, αλλά τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: η σκεπή μοιάζει με την πλάτη ενός δράκου, τα τιρκουάζ παράθυρα «χειραγωγούν» έξυπνα το φως και δεν υπάρχει ούτε μία ευθεία γραμμή.

Λισαβόνα

Courtesy of Flickr

Αντί να: Ακούσετε μουσική Φάδο πληρώνοντας πολλά χρήματα

Πάτε στο: Museu Berardo

Η Πορτογαλία μπορεί να φημίζεται για τη μουσική Φάδο, και όχι άδικα, αλλά οι τιμές για τους τουρίστες είναι ιδιαίτερα ακριβές. Αντίθετα, μπορείτε να πάτε σε αυτή την ελεύθερη συλλογή ενός Πορτογάλου εκατομμυριούχου που περιλαμβάνει πολλά μοντέρνα υπέροχα έργα τέχνης από όλο τον κόσμο.

Ρώμη

Courtesy of Galleria Giacomo Guidi's Facebook

Αντί για το: Κολοσσαίο

Πάτε στο: Galleria Giacomo Guidi

Κατευθυνθείτε σε αυτή την διαφορετική και εντυπωσιακή έκθεση της ιταλικής μοντέρνας τέχνης. Η γκαλερί Guidi προσφέρει χρωματιστή ψυχεδέλεια από τους Ισπανούς Edoardo Cicconi και Maurizio Donzelli, αλλά και από καλλιτέχνες του εξωτερικού.

Άμστερνταμ

Courtesy of W139's Facebook

Αντί για το: Rijksmuseum

Πάτε στο: W139

Με δουλειές τριών Βέλγων καλλιτεχνών και 2 Ρώσων δημιουργών ντοκιμαντέρ, το W139 εξετάζει το πώς ένα παρελθόν υποκουλτούρας – όπως το δικό του – απορροφάται από την καθημερινή καταναλωτική αγορά, όπως οι αγαπημένοι Rembrandt και Vermeer του Rijksmuseum.

Βερολίνο

Courtesy of Getty/John MacDougall

Αντί για το: East Side Gallery

Πάτε στο: Sammlung Boros

Αυτή η ιδιωτική γκαλερί είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στην ιστορία του Βερολίνου, όσο και τα έργα που είναι ζωγραφισμένα στους τοίχους της Νότιας Πλευράς. Αλλά οι συλλογές με εγκαταστάσεις πολυμέσων περιλαμβάνουν εξαιρετικές δουλειές που έχουν δει λίγοι, όπως για παράδειγμα αυτές των Ai Weiwei και Dirk Bell. Οι επισκέπτες μπαίνουν ανά δωδεκάδες και είναι επίσης απαραίτητο να γίνει κράτηση, οπότε εάν θέλετε να πάτε σχεδιάστε το από πριν.

Πράγα

Courtesy of Flickr

Αντί για το: Κάστρο της Πράγας

Πάτε στο: Κέντρο Dox για τη Σύγχρονη Τέχνη

Μπορεί το κάστρο να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και να προσφέρει μία υπέροχη θέα στην πόλη. Επιλέξτε όμως αυτό το κέντρο όπου «η τυραννία των ειδικών αμφισβητείται», μία αυτό-αποκαλούμενη «αρένα για ανταγωνισμούς, λανθασμένα ξεκινήματα, απορριφθέντα σχέδια και πειράματα.»

Βιέννη

Courtesy of 21er Haus' Facebook

Αντί για το: Kunsthistorisches Museum και το MuseumsQuartier

Πάτε στο: 21er Haus

Εάν το Kunsthistorisches μοιάζει πολύ σοβαρό και το MuseumsQuartier γεμάτο με κόσμο, το 21er Haus προσφέρει την ιδανική ισορροπία με την κινούμενη ιστορία του που συνεχώς αλλάζει. Αρχικά χτίστηκε στις Βρυξέλλες για την Expo 58 και στη συνέχεια το κτίριο από μέταλλο και γυαλί «ταξίδεψε» πίσω στην Αυστρία, όπου και έγινε το σπίτι για το Μουσείο του 21ου αιώνα.

Παρίσι

Courtesy of AP Photo/Remy de la Mauviniere

Αντί για το: Λούβρο

Πάτε στο: The Palais de Tokyo

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να βγάλετε ένα selfie με την Μόνα Λίζα – αν και μία καρτ ποστάλ μάλλον θα ήταν αρκετή – αλλά προσπεράστε τα παιδιά που ουρλιάζουν και τα φλας των φωτογραφικών μηχανών για να πάτε στον σύγχρονο σταθμό του Palais de Tokyo. Το να καταφέρετε να αιχιμαλωτίσετε οποιοδήποτε από τα έργα με την κάμερά σας, θα αποτελέσει σίγουρα μια πρόκληση.

Δημοφιλή