ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/06/2015 14:04 EEST | Updated 11/06/2015 18:15 EEST

ΔΝΤ: Είμαστε ακόμη μακριά από συμφωνία με την Ελλάδα - Σταμάτησαν οι τεχνικές συνομιλίες

BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images
IMF Western Hemisphere Director Alejandro Werner (L) and spokesperson Gerry Rice (R) listen while IMF Managing Director Christine Lagarde speaks to the press at the International Monetary Fund's headquarters June 16, 2014 in Washington, DC. Lagarde and others spoke about the IMF's annual check-up of the US economy. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Βασικές διαφωνίες φαίνεται ότι έχει εγείρει το ΔΝΤ, αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, που λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Γιούνκερ – Τσίπρα στις Βρυξέλλες, από την Ουάσιγκτον έστελνε ηχηρά μηνύματα: Είμαστε μακριά από συμφωνία αφού υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε κομβικά θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι ανακαλείται η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες και ο επικεφαλής του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, Ρίσι Γκογιάλ, επέστρεψε στην Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, είπε ουσιαστικά ότι το Ταμείο διαφωνεί και με την πολιτική διαπραγμάτευση -κάτι που έχει διεκδικήσει η ελληνική πλευρά. «Δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός (technical institution)» είπε.

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων σήμερα, Πέμπτη στην Ουάσινγκτον. «Υπάρχουν τεράστιες διαφορές σε τομείς- κλειδιά χωρίς να έχει καταγραφεί πρόοδος στην επίλυση αυτών των διαφορών». Όπως εξήγησε, πρόκειται για τον τομέα των συντάξεων για τον οποίο το ΔΝΤ ζητά επίμονα μεταρρυθμίσεις και τους φορολογικούς συντελεστές.

Αναφέρθηκε δε αναλυτικά στο γιατί το Ταμείο, θεωρεί άμεση την ανάγκη μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.

«Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι ίδια με την Γερμανία, ενώ ο μέσος συνταξιούχος στην Ελλάδα συνταξιοδοτείται έξι χρόνια πριν από το Γερμανό», ανέφερε ενώ τόνισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος αποκλήθηκε «μη βιώσιμο», καθώς μεταξύ άλλων λαμβάνει επιχορήγηση ίση με το 10% του ΑΕΠ της χώρας.

«Το ΔΝΤ δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι των συζητήσεων»

Πάντως, ο κ. Ράις έδωσε ραντεβού στο επόμενο Eurogroup, λέγοντας ότι η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.

«Όπως έχει δηλώσει και η ίδια, το ΔΝΤ δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι των συζητήσεων».

Εκνευρισμός (;) στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες δεν φάνηκαν να εκπλήσσονται από αυτή την εξέλιξη. Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολίασε ότι αν η διαδικασία με τους θεσμούς δούλευε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν θα χρειαζόταν να συναντηθεί εκ νέου την Πέμπτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο ίδιος διπλωμάτης τόνισε ότι «ο Ζ.Κ. Γιούνκερ έκανε μία τελευταία απόπειρα για να κάνει δυνατή μια συμφωνία».

Σακελλαρίδης: Εργαζόμαστε πάνω στο δημοσιονομικό και το χρέος

«Η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα. Γι’ αυτόν το λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.