ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/06/2015 16:58 EEST | Updated 18/06/2015 17:13 EEST

Ντάισελμπλουμ: «Η κλεψύδρα αδειάζει» - «Η Ελλάδα πρέπει να φέρει προτάσεις»

ASSOCIATED PRESS
Dutch Finance Minister and the head of the eurogroup Jeroen Dijsselbloem attens a meeting of the Committee on Economic and Monetary Affairs at the European Parliament in Brussels on Tuesday, Feb. 24, 2015. An official at the European Union's executive branch said Tuesday that the list of Greek reform measures for final approval of the extended rescue loans

Δίχως συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup.

Στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως «πως το παρόν δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια συμφωνία στον ορίζοντα».

Όπως ανέφερε, οι εργασίες του Eurogroup γίνονται με βάση τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, που αφορά θέσεις με τις οποίες «όλοι είχαμε συμφωνήσει».

Στα πλαίσια της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, συνέχισε, υπήρχαν δύο ειδών ευελιξίες:

Πρώτον, να επιτραπεί στους θεσμούς να κοιτάξουν σοβαρά την παρούσα οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και εάν είναι δυνατόν και αναγκαίο να προσαρμόσουν τις ανάγκες τους, τις απαιτήσεις, και τους στόχους, λαμβάνοντας σοβαρά το γεγονός πως η οικονομία της Ελλάδας υπαναχωρεί.

Δεύτερον, να μπορούν να αντικαταστήσουν μέτρα, με νέες απαιτήσεις, νέα στοιχεία, που είχε παρουσιάσει η ελληνική πλευρά, αφού τα αποτιμήσουν οι θεσμοί. Πρόκειται για τη δυνατότητα, δηλαδή, να αποδεχθούν οι θεσμοί εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις.

Όπως σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, «οι θεσμοί έκαναν χρήση των δυνατοτήτων και των ευελιξιών που τους δώσαμε».

«Η πρόοδος είναι πολύ μικρή»

«Εδώ και τώρα, όμως», συνέχισε, «η πρόοδος είναι πολύ μικρή, πολύ λίγα είναι τα νέα μέτρα που να μπορούν να θεωρηθούν σοβαρά και να μπουν σε νέα συζήτηση, σε νέο πλαίσιο. Οι συζητήσεις της τελευταίας εβδομάδας δεν προχώρησαν».

Έδωσε μάλιστα το δικό του μήνυμα προς τις ελληνικές αρχές, υπογραμμίζοντας πως «είναι δικό σας θέμα, πλέον, να υποβάλλετε συμπληρωματικές δηλώσεις στις επόμενες ημέρες» και πως «πρέπει να κινηθείτε με αγαστή συνεργασία με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου».

Ανέφερε, επίσης, πως είναι δυνατόν να επιμηκυνθεί το ισχύον πρόγραμμα, αλλά «η μπάλα είναι στο τερέν των Ελλήνων».

Η συμφωνία που θα προκύψει «θα πρέπει να είναι αξιόπιστη, δηλαδή να υπάρχει μια βιώσιμη λύση και δυνατότητα ανάκαμψης για την Ελλάδα», ενώ αξιόπιστη θα πρέπει να είναι και «όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την Ευρωζώνη».

«Αν είναι μια τέτοια συμφωνία, και εάν υποβληθεί στο Eurogroup, εμείς θα βασιστούμε στην αξιοπιστία, για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα», είπε.

Κλείνοντας, πριν επεκταθεί στο θέμα της Κύπρου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε:

«Θέλω να επαναλάβω, το έχω πει πολλαπλώς: Η κλεψύδρα αδειάζει και υπάρχουν και κοινοβούλια, στα οποία θα πρέπει να ακουστούν οι προτάσεις. Έχουμε λίγο χρόνο»