ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/06/2015 09:02 EEST

Σταύρος Θεοδωράκης: «Δεν πρέπει κάποιοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να συμπεριφέρονται ως τζογαδόροι»

ASSOCIATED PRESS
Stavros Theodorakis, leader of the political party To Potami (The River) talks during a news conference in central Athens, Wednesday, Jan. 21, 2015. To Potami was founded last February by Theodorakis, a Greek popular TV journalist. Weekend opinion polls showed Potami will be the third party.Greek voters go to the polls on Sunday as the popular left-wing Syriza party is poised to defeat conservative Prime Minister Antonis Samaras according the last opinion polls. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

«Η κυβέρνηση έχει δώσει εξετάσεις και μάλλον απέτυχε στη διαπραγματευτική της τακτική. Για εμάς η συμφωνία έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα, μέχρι το τέλος Μαρτίου», σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη Deutsche Welle. «Όμως ακόμη και μια κακή συμφωνία είναι καλύτερη από την απουσία συμφωνίας αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε. «Προφανώς θα υπάρχει μια μικρή συμφωνία η οποία θα μας οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη συμφωνία μετά από κάποιο διάστημα» εκτίμησε ο Σταύρος Θεοδωράκης και εξέφρασε την ελπίδα του «να μην συμπεριφέρονται κάποιοι είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ευρώπη ως τζογαδόροι».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, πως «οι εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια» σημείωσε όμως ότι «αν ο Αλ. Τσίπρας αδυνατεί να δώσει μια λύση, αν εξαρτάται πάρα πολύ η καθημερινή του κυβερνητική πρακτική από κάποιες παράταιρες συνιστώσες οι οποίες τον τραβούν πότε προς την ακροδεξιά, πότε προς την ακροαριστερά, τότε να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να προσφύγει στις εκλογές».

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του επικεφαλής του Ποταμιού είναι:

- Το Ποτάμι είναι ίσως το πιο ξεκάθαρο πολιτικό κίνημα στην Ελλάδα. Έχει για όλα τα πράγματα καθαρές θέσεις και προτάσεις για το καλό των πολλών. Είπαμε ότι εάν ο Πρωθυπουργός συμφωνήσει με τους εταίρους μας σε μια συμφωνία, δεν θα κωλυσιεργήσουμε άλλο. Οι 17 βουλευτές του Ποταμιού θα ψηφίσουν αυτή τη συμφωνία.

- Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει δώσει εξετάσεις και μάλλον απέτυχε στη διαπραγματευτική της τακτική. Για εμάς η συμφωνία έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα. Από εκεί και πέρα ακόμη και μία κακή συμφωνία είναι καλύτερη από την απουσία συμφωνίας αυτή τη στιγμή.

- Είμαστε οι μόνοι που είπαμε συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό. Είπαμε συγκεκριμένες προτάσεις για τις εργασιακές σχέσεις, για το δημόσιο, για το πώς μπορούμε να κερδίσουμε λεφτά από τη λειτουργία του δημοσίου. Αυτός είναι, πιστεύω, ο νέος ρόλος, ο νέος ευρωπαϊκός ρόλος μιας αντιπολίτευσης. Όχι απλώς να κάθεται και να πετάει πέτρες προς την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά να τοποθετείται με σαφήνεια στα προβλήματα που έχει ο κόσμος.

- Προφανώς θα υπάρχει μια μικρή συμφωνία η οποία θα μας οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη συμφωνία μετά από κάποιο διάστημα. Ελπίζω να μην σκέφτονται κάποιοι είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ευρώπη ότι πρέπει να συμπεριφέρονται σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα ως τζογαδόροι. Δηλαδή να χρησιμοποιούν μπλόφες για να μπορούν να αποκομίσουν κάποια οφέλη.

- Θα πρέπει να κόψουμε τις πρόωρες συντάξεις σε αυτή τη χώρα, όπως είπαμε το επίσης δυσάρεστο για μερικούς, ότι θα πρέπει μέχρι να ορθοποδήσει η χώρα να υπάρχει ανώτατη σύνταξη. Δεν μπορεί να υπάρχουν συντάξεις 3.000 ευρώ και να συζητάμε για να κόψουμε τις συντάξεις των 400 ευρώ. Εμείς είπαμε να μην πειράξουμε τις κατώτατες συντάξεις, αλλά να βάλουμε ένα όριο στις ανώτερες συντάξεις.

- Δεν θέλω να γίνονται εκλογές και ξανά εκλογές στη χώρα μου. Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε έναν ευρωπαϊκό βηματισμό. Εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Είπα όμως ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατεί να δώσει μια λύση, αν ο Αλέξης Τσίπρας νιώθει ότι εξαρτάται πάρα πολύ η καθημερινή του κυβερνητική πρακτική από κάποιες παράταιρες συνιστώσες οι οποίες τον τραβούν πότε προς την ακροδεξιά, πότε προς την ακροαριστερά, τότε να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να προσφύγει στις εκλογές. Θα είναι μια τίμια λύση.

(Πηγή: Deutsche Welle)