CULTURE
23/06/2015 03:47 EEST | Updated 24/06/2015 18:42 EEST

52 έργα τέχνης του 17ου αιώνα που αναδεικνύουν το γυναικείο σώμα σε όλο του το μεγαλείο

Πώς νιώθετε που περνάμε, για άλλη μια χρονιά, την περίοδο του «bikini body» και όλων αυτών των άρθρων που λένε στις γυναίκες τι να τρώνε, τι να φοράνε, πόσο να γυμνάζονται και με τι να αλείφονται ώστε να είναι «έτοιμες για την παραλία»; Κανένα άγχος κορίτσια, απλά το ρολόι τρέχει, ο Ιούνιος σχεδόν τέλειωσε και εκείνα τα κιλάκια ακόμα να φύγουν, πώς θα πάτε έτσι για μπάνιο, είστε σοβαρές;

Αν υπάρχει μία εποχή του χρόνου που οι γυναίκες παγκοσμίως δέχονται ανελέητο bullying, έμμεσα ή άμεσα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αυτή είναι το καλοκαίρι. Οι γυναίκες έχουν μισή ντουζίνα βιομηχανίες να τους λένε πως είναι άσχημες/όχι αρκετά αδύνατες/ατελείς/ανεπαρκείς για να φορέσουν ό,τι θέλουν στην παραλία (ή και οπουδήποτε) με αποτέλεσμα, όσο συνειδητοποιημένη κι αν είσαι ως άτομο, όσο καλά κι αν είσαι με την εικόνα και τον εαυτό σου, φτάνεις στο σημείο να παίζεις το παιχνίδι τους. Ένα παιχνίδι που η ψυχολογία σου δεν βγαίνει ποτέ νικητής.

Κάπως έτσι μας ήρθε στο μυαλό η ιστορία της δυτικής τέχνης και όλες εκείνες οι φορές που θρυλικοί ζωγράφοι απεικόνισαν τη γυναίκα στα έργα τους με εκθειαστικό τρόπο και, ταυτόχρονα, χωρίς να κρίνουν το σώμα της με κανέναν τρόπο.

Από τις ζουμερές γυναίκες του Ruben μέχρι τα σκανδαλιστικά κοντινά του Courbet στους γυναικείους κόλπους, και από τις γυμνές χορεύτριες του Matisse μέχρι την κυρία που αυτοϊκανοποιείται, τα αρχεία των καλλιτεχνών αποκαλύπτουν μια αξιοσημείωτη ποικιλομορφία στα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα των γυναικών. Ρωμαλέες φιγούρες, γυμνό που δεν απολογείται, τριχοφυΐα είναι μερικά από τα στοιχεία των ιστορικών αυτών έργων που, δυστυχώς, δείχνουν πως η αντίληψη που υπήρχε για τις γυναίκες κατά την Μπαρόκ περίοδο του 17ου αιώνα, ήταν πολύ πιο υγιής από αυτή που έχουμε σήμερα.

Peter Paul Rubens, "The Three Graces," 1635

Σημαντική προειδοποίηση: η πλειονότητα των παρακάτω εικόνων είναι έργα ζωγραφικής γυμνών, λευκών γυναικών που δημιουργήθηκαν από νεκρούς πλέον, λευκούς άντρες. Ακόμα όμως και με αυτό το μειονέκτημα στο μυαλό, εξακολουθούν να προσφέρουν πιο υγιή πρότυπα ομορφιάς από τη μέση διαφήμιση για ρούχα που βλέπουμε στα περιοδικά σήμερα, αποδεικνύοντας πως δεν υπάρχει ένας ιδανικός σωματότυπος εκεί έξω αλλά εκατομμύρια μοναδικοί και πανέμορφοι.

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, σας παρουσιάζουμε τις 52 φορές που η δυτική τέχνη παρέδωσε μαθήματα φεμινισμού. Γιατί αυτές οι 52 κυρίες δεν νοιάζονται για θερμίδες, κυτταρίτιδα, παχάκια και ραγάδες. Περνούν τέλεια κάνοντας ό,τι νιώθουν, όπως θέλουν και όποτε θέλουν και είναι, απλά, εντυπωσιακές.

Photo gallery Body Positive Art History See Gallery

Το άρθρο βασίστηκε σε αυτή τη δημοσίευση της αμερικάνικης έκδοσης της Huffington Post.