ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/06/2015 19:05 EEST | Updated 23/06/2015 19:27 EEST

Διαφωνίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - Ποιές οι διαφορές και οι πιέσεις και τα σενάρια της παράτασης

THIERRY CHARLIER via Getty Images
The Prime Minister of Greece Alexis Tsipras is seen leaving at the end of a Special EU Euro Summit about the Greek crisis held at the EU Council building in Brussels on June 23, 2015. AFP Photo / Thierry Charlier (Photo credit should read THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των θεσμών ως προς τα μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση διαπιστώθηκαν για ακόμα μια φορά σήμερα, Τρίτη, κατά την προσπάθεια ολοκλήρωσης της τεχνικής αξιολόγησης. Σε αυτό πλαίσιο, προγραμματίστηκε για την Τετάρτη, στη μία ώρα Ελλάδας νέα τετραμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και των επικεφαλής των τριών θεσμών, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) και Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ).

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης ήταν σε εξέλιξη τεχνικές διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών έτσι ώστε να επιτευχθεί εγκαίρως η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και να περάσει στα επόμενα προγραμματισμένα στάδια. Αυτά δεν είναι άλλα από το EuroWorking Group που αναμένεται να συγκληθεί το μεσημέρι της Τετάρτης με στόχο να ανοίξει το δρόμο για την έγκριση τη συμφωνίας σε επίπεδο υπουργών και το ίδιο το Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 8 ώρα Ελλάδας, ενώ τον τελικό λόγο θα έχουν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων κατά την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Ωστόσο, όλα δείχνουν πως η διάσταση απόψεων μεταξύ των θεσμών δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα ενώ η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπούνταν την Τρίτη από ανώτερα στελέχη, το ΔΝΤ επέλεξε να στείλει στις συνομιλίες εκπρόσωπο χαμηλότερου κλιμακίου. Οι διαφορές εντοπίζονται κυρίως στις ενστάσεις του Ταμείου ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων φορολογικού χαρακτήρα, τα οποία επιμένει να αντικατασταθούν με περαιτέρω περικοπές δαπανών. Επιπλέον, σημαντικές συνεχίζουν να είναι οι πιέσεις του Ταμείου να συμπεριληφθούν στο πακέτο το μεταρρυθμίσεων παρεμβάσεις και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως στην αγορά εργασίας.

Την ίδια ώρα, ανοιχτή παραμένει η διάρκεια της παράτασης, με τα σενάρια να κυμαίνονται μεταξύ τριών και έξι μηνών και την ελληνική πλευρά να επιθυμεί όσο το δυνατόν πιο ευρεία χρονικά διευθέτηση.

Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς παρέπεμψε ουσιαστικά στο Eurogroup, ωστόσο ανέφερε ότι η Επιτροπή εργάζεται στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου που κάνει λόγο για μια «συνολική συμφωνία» που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος αλλά και τις μελλοντικές διευθετήσεις.

Όσο για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, η ευρωπαϊκή πλευρά αρνείται πως αποτελεί αντικείμενο τρέχουσας συζήτησης καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στην τεχνική συμφωνία (staff level agreement) και ακόμα και υπό μορφή δέσμευσης για μελλοντική εξέταση του ζητήματος, είναι θέμα των ηγετών της ευρωζώνης να το συζητήσουν κατά την Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.