ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/06/2015 08:47 EEST | Updated 29/06/2015 11:51 EEST

Νοβότνι: Χρεοκοπία δεν σημαίνει Grexit, αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα γίνει αυτό

Ewald Novotny, governor of the Central Bank of Austria, talks with a reporter during a break from the morning session of the Economic Policy Symposium at Jackson Hole in Moran, Wyo., Friday, Aug. 26, 2011. (AP Photo/Reed Saxon)
ASSOCIATED PRESS
Ewald Novotny, governor of the Central Bank of Austria, talks with a reporter during a break from the morning session of the Economic Policy Symposium at Jackson Hole in Moran, Wyo., Friday, Aug. 26, 2011. (AP Photo/Reed Saxon)

Χρεοκοπία δεν σημαίνει αποχώρηση απότ ο ευρώ, χωρίς όμως να υπάρχει εγγύηση ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, επεσήμανε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση. Επίσης, επεσήμανε ότι αρχίζει η διαδικασία αδυναμίας πληρωμών αν δεν πληρωθεί την Τρίτη η δόση των 1,6 δισ.

Πρόσθεσε δε, ότι στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα μπορούσε βασικά οποιαδήποτε στιγμή να υπάρξει μια θετική έκπληξη, αλλά «έως τώρα συνέβαιναν πάντα αναπάντεχα, αρνητικά γεγονότα», αλλά τελευταία, όπως σημείωσε, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα ήταν σε καλή πορεία και ο ίδιος πριν από τρεις ή πέντε ημέρες πίστευε πως το πρόγραμμα μπορούσε να οριστικοποιηθεί και ήδη είχαν καθοριστεί ημερομηνίες στα διάφορα Κοινοβούλια για την επικύρωσή του.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, ο συνδυασμός της αιφνιδιαστικά εξαγγελίας δημοψηφίσματος και της σύστασης της ελληνικής κυβέρνησης για απόρριψη του προγράμματος, υπήρξε καταλυτικός για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, και από αυτή τη βάση θα ήταν δύσκολο να παραταθεί έστω και για μία μόνον εβδομάδα το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.

Κατά την άποψή του, οι μαζικές αναλήψεις χρημάτων των Ελλήνων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς πιθανόν να καταστήσουν αναγκαίο τον έλεγχο κίνησης κεφαλαίων, κάτι που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα πληρωμών των ελληνικών τραπεζών, και να κινδύνευε κατόπιν η φερεγγυότητα της ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας και ως εκ τούτου η λειτουργία του κράτους.

Σύμφωνα με τον Νοβότνι, εάν στην Ελλάδα υπάρξει στάση πληρωμών, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα χαθούν τα χρήματα των Αυστριακών δανειστών, ακόμη και εάν τα δάνεια πιθανόν να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν, καθώς και όταν υπήρξε πριν πολλά χρόνια στάση πληρωμών στην Πολωνία ή στη Ρωσία, τα χρήματα επιστράφηκαν έστω και αν χρειάστηκε να περάσουν και 20 χρόνια.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)