ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29/06/2015 15:39 EEST | Updated 29/06/2015 16:27 EEST

Τι απαντά η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις για το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος

Eurokinissi

Διευκρινίσεις για το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος δίνει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετά από καταγγελίες και σωρεία αρνητικών αντιδράσεων για προσπάθεια υφαρπαγής της ψήφου του ελληνικού λαού καθώς η επιλογή «Όχι» θα προηγείται του «Ναι».

Το υπουργείο απαντά ότι παραδεχόμενο ότι θα προηγείται το «όχι» πως το ψηφοδέλτιο σχεδιάστηκε με βάση την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία αποτελεί και βάση της Βουλής και επισημαίνει πως στο Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Έτσι αναφέρεται στην ανακοίνωση η πρόταση επί της οποίας θα αποφανθεί ο λαός, η απάντηση ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ προηγείται από την απάντηση ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.

Σχετικά με την ύπαρξη ενός ψηφοδελτίου, το υπουργείο διευκρινίζει ότι η μορφή και το περιεχόμενό του, καθορίζονται από τον εφαρμοστικό του Συντάγματος νόμο 4023/2011. Σύμφωνα με το άρθρο 13: 1. Το εκλογικό σώμα εκφράζει την προτίμησή του σε έντυπο ψηφοδέλτιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ και ΟΧΙ, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφασή της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. 2. Στους ψηφοφόρους μαζί με το έντυπο χορηγείται και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Το άρθρο 15 του ίδιου νόμου αναφέρει ότι στο ψηφοδέλτιο αναγράφεται με κεφαλαία μαύρα γράμματα το ερώτημα ή τα ερωτήματα, και παραπλεύρως αναγράφονται οι απαντήσεις που έχει στη διάθεσή του ο ψηφοφόρος.