ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/07/2015 16:51 EEST | Updated 16/07/2015 16:58 EEST

Ο Ντάισελμπλουμ ζητεί να πληρωθούν τη Δευτέρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ

sooc

Βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποπληρώσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ύψους 2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τη Δευτέρα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της ολλανδικής Βουλής.

Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της χώρας προς το ΔΝΤ ύψους 2 δισ. ευρώ αφορούν, τη δόση των 456 εκατ. ευρώ που δεν πληρώθηκε στις 13 Ιουλίου καθώς επίσης και την ενοποιημένη δόση για τον μήνα Ιούνιο ύψους 1,53 δισ. ευρώ που δεν καταβλήθηκε στις 30 Ιουνίου. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει αίτημα για παράταση της πληρωμής των οφειλών. Επίσης τη Δευτέρα 20 Ιουλίου πρέπει να πληρωθεί και το μεγάλο ομόλογο των 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Όπως είπε ο κ. Νταίσελμπλουμ η Ευρωζώνη επιδιώκει να παράσχει χρηματοδότηση-γέφυρα ύψους 7 δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ). Αφού οριστικοποιηθεί η διευθέτηση αυτή, τότε η Ελλάδα θα μπορεί να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το ΔΝΤ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ακόμη ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση πως το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει και στο νέο ελληνικό πρόγραμμα. Επίσης ο επικεφαλής του Eurgroup χαρακτήρισε ως «ρεαλιστικό» το στόχο για τη συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πώληση των ελληνικών κρατικών πόρων.

Όπως ανέφερε, οι προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακοί πόροι της Ελλάδας θα εκτιμηθούν και θα πωληθούν σε μια πιο μακρά χρονική περίοδο, που θα υπερβαίνει τα τρία χρόνια. Οι αποκρατικοποιήσεις αυτές θα δημιουργήσουν έσοδα ικανά για να αποπληρώνεται το ελληνικό χρέος για περίοδο μεγαλύτερη από 20 χρόνια, σημείωσε.

«Δεν πρόκειται για ξεπούλημα, οι ιδιωτικοποιήσεις θα επιδιωχθούν με βραδύ ρυθμό ώστε να εξασφαλιστεί η επίτευξη καλύτερων αποδόσεων», είπε ο Ντάισελμπλουμ στους Ολλανδούς βουλευτές.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε παράλληλα ότι εάν το ταμείο διαχείρισης των πόρων αυτών έδρευε στο Λουξεμβούργο, θα επρόκειτο για μια υπερβολική παρέμβαση από μέρους της Ευρωζώνης.

Η «ένεση» ρευστότητας Ντράγκι στο τραπεζικό σύστημα

Νωρίτερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε την αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA κατά 900 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «συμμετρική» απόφαση, σε αυτήν του παγώματός του. Μετά από αυτό, τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν όλες την Δευτέρα

Ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε επίσης βέβαιος για την αποπληρωμή του ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου που λήγει την ερχόμενη Δευτέρα αλλά και των υπολοίπων οφειλών της Ελλάδος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αναγνώρισε ότι οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στην κίνηση κεφαλαίων προκαλούν ζημιά στην οικονομία και εμποδίζουν την ανάκαμψη της.

Ωστόσο όπως είπε η επιβολή τους ήταν αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική φυγή των καταθέσεων και να προστατευθούν οι μικροκαταθέτες.

Εν αναμονή του ανασχηματισμού

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα Πέμπτη ο ανασχηματισμός στο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο ανασχηματισμός μπορεί να ανακοινωθεί αύριο Παρασκευή, ωστόσο δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί μετά και την κρίσιμη ψηφοφορία της Δευτέρας στη Βουλή.