ΔΙΕΘΝΕΣ
18/07/2015 08:08 EEST | Updated 18/07/2015 08:08 EEST

Απελαύνονται εννέα τουρίστες επειδή έβλεπαν ντοκιμαντέρ του Τζένγκις Χαν

ASSOCIATED PRESS
Mongolian soldiers march past honor guards during a rehearsal for a military parade during the Naadam Festival in front of Parliament on the Sukhbaatar Square in Ulan Bator, Mongolia, Monday, July 9, 2012. Mongolians will celebrate the anniversary of Genghis Khan's march to the world conquest on July 11 with the annual sporting festival featuring traditional Mongolian events like wrestling, archery, and horse racing. (AP Photo/Andy Wong)

Οι κινεζικές αρχές θα απελάσουν εννέα τουρίστες οι οποίοι είχαν συλληφθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο προφανώς επειδή ορισμένοι από αυτούς παρακολούθησαν ένα ντοκιμαντέρ για τον Τζένγκις Χαν στα δωμάτια του ξενοδοχείου τους, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος των δύο από αυτούς.

Η απελευθέρωση των συλληφθέντων -πέντε Νοτιοαφρικανών, τριών Βρετανών και ενός Ινδού- σηματοδοτεί το τέλος μιας υπόθεσης που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Οι αρχές στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας συνέλαβαν τους τουρίστες, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένους, το περασμένο Σαββατοκύριακο, μαζί με άλλα 11 μέλη της ομάδας τους. Όλοι τους μετείχαν σε ένα γκρουπ που έκανε περιήγηση 47 ημερών σε ιστορικές τοποθεσίες της Κίνας. Μια νοτιοαφρικανική φιλανθρωπική οργάνωση, εκπρόσωποι της οποίας μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης εκ μέρους συγγενών των κρατουμένων, ανέφερε ότι οι κινεζικές αρχές υποστηρίζουν ότι ορισμένα μέλη της ομάδας παρακολούθησαν "τρομοκρατικά" βίντεο που σχετίζονται με μια εκτός νόμου οργάνωση.

Το Πεκίνο δεν έχει διευκρινίσει ποιο ακριβώς ήταν το έγκλημα που φέρονται να διέπραξαν οι ύποπτοι, λέγοντας μόνο ότι συνελήφθησαν επειδή παραβίασαν τον νόμο.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος δύο εκ των τουριστών, του 74χρονου Χουσάιν Τζέικομπς --γνωστού ακτιβιστή κατά του απαρτχάιντ-- και της συζύγου του Ταχίρα, 68 ετών, είπε ότι ενδεχομένως ένα βίντεο που αφορούσε τη ζωή του Τζένγκις Χαν να οδήγησε σε μια "ατυχή παρεξήγηση". "Παρακολούθησαν ένα ντοκιμαντέρ για τον Τζένγκις Χαν για να κατανοήσουν περισσότερο την περιοχή στην οποία βρίσκονταν εκείνες τις ημέρες και ίσως (το βίντεο) να εκλήφθη κατά λάθος ως προπαγανδιστικό υλικό" ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Την προηγούμενη ημέρα οι τουρίστες είχαν επισκεφθεί το Μαυσωλείο του Τζένγκις Χαν.

Δεν είναι σαφές το γιατί οι κινεζικές αρχές μπορεί να θεώρησαν προπαγάνδα μια ταινία για τον Μογγόλο πολέμαρχο του 13ου αιώνα.

Έντεκα μέλη του τουριστικού γκρουπ απελάθηκαν την περασμένη εβδομάδα ενώ οι άλλοι εννέα αναμένεται ότι θα φύγουν από την Κίνα τις επόμενες ημέρες.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Box