ΔΙΕΘΝΕΣ
13/08/2015 09:47 EEST | Updated 13/08/2015 09:47 EEST

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε συμφωνία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου

MENAHEM KAHANA via Getty Images
Yuval Steinitz, the Israeli Minister of National Infrastructures, Energy and Water Resources, talks to the press at the prime minister's office in Jerusalem on August 13, 2015, announcing a major agreement between Israels government and a consortium including US firm Noble Energy on natural gas production in the Mediterranean Sea. AFP PHOTO / MENAHEM KAHANA (Photo credit should read MENAHEM KAHANA/AFP/Getty Images)

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνησή του και μία κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η αμερικανική Noble Energy για την εκμετάλλευση των ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

«Η συμφωνία αυτή θα αποφέρει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σέκελ* στους Ισραηλινούς τα χρόνια που έρχονται. Το φυσικό αέριο που θα φθάσει στο Ισραήλ θα συμβάλει στην σημαντική μείωση του κόστους διαβίωσης», δήλωσε σε σύντομη παρέμβασή του ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν δημοσιοποίησε λεπτομέρειες για τη συμφωνία αυτή. Οι συνομιλίες ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση, από την μία πλευρά, και την Noble Energy μαζί με την ισραηλινή συνεταίρο της Delek Group, από την άλλη πλευρά, αφορούσαν κυρίως την τιμή του φυσικού αερίου που θα προέρχεται από τα ισραηλινά κοιτάσματα και την μελλοντική αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων.

Η Noble Energy και η Delek Group εκμεταλλεύονται από κοινού από το 2013 το κοίτασμα Ταμάρ, που βρίσκεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων ανοικτά της Χάιφα. Εχουν επίσης συνεταιριστεί για την αξιοποίηση του κοιτάσματος Λεβιάθαν, του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Μεσογείου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 130 χιλιομέτρων ανοικτά της Χάιφα και η εκμετάλλευσή του θα αρχίσει όταν θα αρχίσουν να εξαντλούνται τα αποθέματα του Ταμάρ.

Προηγούμενες συμφωνίες της ισραηλινής κυβέρνησης αμφισβητήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών από την αρχή ανταγωνισμού, γεγονός που προκάλεσε νέες διαπραγματεύσεις υπό την άσκηση ισχυρών πολιτικών πιέσεων.

* 1 σέκελ = 0,26 δολάριο ΗΠΑ

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)