ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20/08/2015 12:01 EEST | Updated 20/08/2015 14:21 EEST

Αυτή είναι η Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου που θα αντικαταστήσει(;) τον Αλέξη Τσίπρα

Sooc

Ολοένα και πιο πιθανό φαίνεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση φαίνεται πως ετοιμάζει την παραίτησή της και όλα δείχνουν πως υπηρεσιακή πρωθυπουργός θα γίνει η Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιστορικής σημασίας, καθώς για πρώτη φορά τα ηνία της χώρας μας θα τα αναλάβει μια γυναίκα. Ποια είναι όμως η κυρία Θάνου – Χριστοφίλου;

Γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1950, αποφοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Απρίλιο του 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Είναι έγγαμη και μητέρα τριών παιδιών.

Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη , από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ενώ εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά τις δύο τελευταίες θητείες. Επιπροσθέτως, η κυρία Θάνου διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο). Την πρώτη Ιουλίου η ίδια ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου, μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου.

Η αντίδραση στο χαράτσι, η «επίθεση» στον Σαμαρά και η επιστολή προς Γιούνκερ

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυρία Θάνου είχε επισημάνει ότι το χαράτσι της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και είχε παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ακόμα, τον Οκτώβριο του 2014 είχε αποκαλέσει από το βήμα πανδικαστικής συγκέντρωσης στο Εφετείο την κυβέρνηση Σαμαρά «κυβέρνησης κράτους απολυταρχικού».

Τον Φεβρουάριο του 2015 η κυρία Θάνου είχε αποστείλει ηχηρή παρέμβαση-επιστολή στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας του να παρέμβει προς τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα και τις κυβερνήσεις άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέρ των ελληνικών προτάσεων για την εξεύρεση λύσης, γεγονός που έφερε έντονες αντιδράσεις μελών του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών.

Πηγή βίντεο: LAWNET