ΔΙΕΘΝΕΣ
26/08/2015 03:15 EEST | Updated 26/08/2015 03:15 EEST

Πεντάγωνο: Η Τουρκία είναι έτοιμη για αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Anadolu Agency via Getty Images
ARLINGTON, USA - AUGUST 25: Pentagon Press Secretary Peter Cook speaks during the daily press briefing at the Pentagon briefing room on August 25, 2015 in Arlington, Virginia. (Photo by Kasm Ileri/Anadolu Agency/Getty Images)

Η Τουρκία είναι πλέον έτοιμη από τεχνική άποψη να συμμετάσχει στα αεροπορικά πλήγματα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που εξαπολύει ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως δήλωσε χθες, Τρίτη ο Πίτερ Κουκ, ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία διευθέτησαν τις τεχνικές λεπτομέρειες για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας» στις επιδρομές εναντίον του ΙΚ, γνωστοποίησε ο Κουκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο.

«Μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να εγκατασταθούν τα τεχνικά μέσα» τα οποία θα επιτρέπουν στα τουρκικά αεροσκάφη να συμμετέχουν στα πλήγματα αυτά, αλλά «πιστεύουμε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συμμετάσχει πλήρως το νωρίτερο δυνατόν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τουρκία θα σημάνει πως τα τουρκικά μαχητικά θα ενσωματωθούν στο σύστημα ελέγχου πτήσεων (Air Traffic Order, ATO) που ρυθμίζει και συντονίζει τις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ είχε αφήσει να διαφανεί η ανυπομονησία του λόγω του μάκρους των συζητήσεων για την εμπλοκή της Τουρκίας στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης των τζιχαντιστών.

«Πρέπει να ενταχθούν στο ATO και να εργαστούν περισσότερο για να τεθούν υπό έλεγχο τα σύνορά τους. Τους το είπαμε καθαρά», είχε δηλώσει ο Κάρτερ.

Τον περασμένο μήνα η Τουρκία είχε κάνει ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο της συμμετοχής της στον αγώνα εναντίον του ΙΚ, επιτρέποντας στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία να χρησιμοποιεί τη βάση του Ιντσιρλίκ για να βομβαρδίζει θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία.

Όμως η εμπλοκή της παραμένει περιορισμένη καθώς η Τουρκία μοιάζει να επικεντρώνεται σε έναν άλλο αγώνα, αυτόν εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς για τεθεί υπό έλεγχο η περιοχή κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα συνεχίζονται, είπε ο Πίτερ Κουκ.

«Η συνεργασία μας με τους Τούρκους συνεχίζει να οικοδομείται», ανέφερε. Αλλά «δεν έχουμε αναφερθεί ούτε συζητήσει» περί των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, κάτι που ζητεί πιεστικά η Άγκυρα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου των ΗΠΑ εξάλλου διέψευσε τις πληροφορίες του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστοτόπου McClatchyDC, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία είχε δώσει πληροφορίες στο Μέτωπο αλ Νόσρα —τον βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία— που της επέτρεψαν να αιχμαλωτίσει ή να σκοτώσει τους Σύρους αντάρτες που εκπαιδεύθηκαν από την Ουάσινγκτον.

«Δεν έχουμε καμιά ένδειξη» της φύσης αυτής, διαβεβαίωσε ο Κουκ.

Πολλοί από τους άνδρες μιας πρώτης μονάδας 54 ανταρτών οι οποίοι εκπαιδεύθηκαν και εξοπλίσθηκαν από την Ουάσινγκτον και εισήλθαν στη Συρία τον Ιούλιο αφανίστηκαν μέσα σε ελάχιστες ημέρες: σκοτώθηκαν ή απήχθησαν από το Μέτωπο αλ Νόσρα.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)