ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27/08/2015 10:31 EEST | Updated 27/08/2015 12:20 EEST

Αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη εκλογών και τον διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης

sooc

Με την επιστροφή από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της τελευταίας διερευνητικής εντολής, η οποία δεν καρποφόρησε, ανοίγει ο δρόμος για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Όπως όλα δείχνουν, το ραντεβού στην κάλπη έχει «κλειδώσει» για τις 20 Σεπτεμβρίου. Αυτό καθώς Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, να τους ανακοινώσει ότι από τον κύκλο των διερευνητικών εντολών δεν προέκυψε σχηματισμός κυβέρνησης και να τους καλέσει σε σύσκεψη στο γραφείο του. Ωστόσο, εφόσον στις τηλεφωνικές επικοινωνίες αρχηγοί κομμάτων δηλώσουν πως δεν επιθυμούν να παραστούν – κάτι που ήδη έχουν κάνει οι κκ Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος και Δημήτρης Κουτσούμπας- το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν θα πραγματοποιηθεί.

Μετά πάντως την αποτυχία σύγκλησης του Συμβουλίου, προβλέπεται ο ΠτΔ να προχωρήσει στον ορισμό υπηρεσιακού πρωθυπουργού που όπως όλα δείχνουν θα είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου η οποία προχωρά με τη σειρά της στον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες πως η ορκωμοσία της κ.Θάνου θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης και των μελών της κυβέρνησης το πρωί της Παρασκευής.

Σημειώνεται βέβαια τα κόμματα της αντιπολίτευσης- ΝΔ, ΛΑΕ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ- έχουν δηλώσει πως θεωρούν αναγκαία και συνταγματικά επιβεβλημένη την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ακόμη και εάν κάποιοι αποφασίσουν να μην προσέλθουν. Μάλιστα η ΝΔ δια του αρμόδιου τομεάρχη της και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου κάνει λόγο για «θεσμικό ατόπημα» και προτάσσει το επιχείρημα ότι ακόμα και η ανάδειξή υπηρεσιακού πρωθυπουργού πάσχει, καθώς εκτός από το ηθικό μέρος για τη μεθόδευση της επιλογής της, δεν τηρείται και η διαδικασία που ο νόμος επιβάλλει.

Αναφορικά με τα πρόσωπα που αναλάβουν υπουργικά αξιώματα σε αυτή, πληροφορίες αναφέρουν πως υπουργός Εξωτερικών θα είναι πιθανότατα ο Πέτρος Μολυβιάτης, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και Εσωτερικών ο συνταγματολόγος, Αντώνης Μανιτάκης. Τη θέση δε του ΥΠΟΙΚ αρχικά φαινόταν πως θα αναλάβει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης αν και φαίνεται ο ίδιος να μην συμφωνούσε και να αναζητούνταν και άλλες επιλογές και ακούγεται το όνομα του κ. Νίκου Χριστοδουλάκη που παίζει και για το υπουργείο Οικονομίας.

Τα άλλα ονόματα που ακούγονται είναι για το Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, για το Αμυνας ο πτέραρχος ε.α. Ιωάννης Γιάγκος, για το Προστασίας του Πολίτη ο Αντώνης Μακρυδημήτρης, για το Δικαιοσύνης ο Δημήτρης Παπαγελόπουλος, για το Παιδείας η Φρόσω Κιάου, το Ναυτιλίας ο Χρήστος Ζώης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ροδόλφος Μορώνης