ΔΙΕΘΝΕΣ
02/09/2015 18:55 EEST | Updated 02/09/2015 18:55 EEST

Κινεζικά πολεμικά για πρώτη φορά στα ανοιχτά της Αλάσκα

AFP via Getty Images
This undated photo shows Chinese missile frigate, the Yancheng, sailing in a undisclosed location. The frigate, which will accompany a Norwegian-Danish convoy which is in international waters off Syria, waiting for the go-ahead from international watchdogs overseeing the removal of the chemical arsenal, docked in Cyprus on January 4, 2014 as part of a delayed international mission. CHINA OUT AFP PHOTO (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)

Πέντε πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού επιχειρούν στη Βερίγγειο Θάλασσα, στα ανοιχτά της Αλάσκα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους του Πενταγώνου.

Όπως υπογραμμίζεται, πρόκειται για την πρώτη φορά που οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εντοπίζουν τέτοια δραστηριότητα στην περιοχή. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, τις τελευταίες μέρες έγινε αντιληπτή η παρουσία τριών σκαφών μάχης, ενός σκάφους ανεφοδιασμού και ενός πλοίου αμφίβιας επίθεσης. Τα σκάφη κινούνταν νωρίτερα προς της Αλεούτιες Νήσους, ο έλεγχος των οποίων είναι μοιρασμένος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Τα πλοία βρίσκονται ακόμα στην περιοχή, όπως αναφέρθηκε, αλλά δεν διευκρινίστηκε πότε εντοπίστηκαν αρχικά ή σε τι απόσταση βρίσκονται από τις ακτές της Αλάσκα, την οποία είναι να επισκεφθεί ο πρόεδρος Ομπάμα. Ωστόσο, ένας εκ των αξιωματούχων τόνισε ότι η δραστηριότητά τους δεν χαρακτηρίζεται ως απειλητική, ενώ επιχειρούν σε διεθνή ύδατα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδεικνύουν ότι έχουν περάσει τον Βερίγγειο Πορθμό.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη αναμένονται οι εορτασμοί στην Κίνα για την «Ημέρα της Νίκης» επί της Ιαπωνίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ στα τέλη του Σεπτεμβρίου, εν μέσω εντάσεων σχετικά με την κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα, περιλαμβανομένων κυβερνοεπιθέσεων που αποδίδονται στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις και της δημιουργίας τεχνητών νησιών στη Θάλασσα Νότιας Κίνας.

Όσον αφορά στην ερμηνεία της κινεζικής παρουσίας, ένας από τους αξιωματούχους εκτίμησε ότι υποδεικνύει κάποιο ενδιαφέρον για την αρκτική ζώνη.