ΔΙΕΘΝΕΣ
15/09/2015 07:55 EEST | Updated 15/09/2015 07:55 EEST

Έρευνα: Το 1/3 των Αμερικανών θα υποστήριζε ανάληψη εξουσίας από τον στρατό

The U.S. Army/Flickr
Support Soldiers from 3rd Battalion, 10th Special Forces Group (Airborne), flown by 2nd General Support Aviation Battalion, 4th Aviation Regiment and led by a Special Forces Team, posture for a night air assault raid during the culminating exercise for the Special Forces Basic Combat Course-Support in Guernsey, Wyoming. (U.S. Army Photo By Sgt. Duke Tran)

Το 29% των Αμερικανών θα μπορούσαν να φανταστούν μία κατάσταση στην οποία θα υποστήριζαν την ανάληψη του ελέγχου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από τον στρατό, σύμφωνα με έρευνα του YouGov- τη στιγμή που 41% δεν θα μπορούσαν να φανταστούν μια τέτοια κατάσταση.

Όπως έδειξε η συγκεκριμένη έρευνα, οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων χαίρουν πολύ μεγαλύτερης εκτίμησης από ό,τι οι πολίτες ανώτεροί τους, και θεωρείται ότι σε γενικές γραμμές νοιάζονται πολύ περισσότερο για το συμφέρον της χώρας. Το 70% των Αμερικανών πιστεύουν ότι οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων γενικά επιθυμούν το καλύτερο για τη χώρα. Όσον αφορά στα μέλη του Κογκρέσου, το 71% των Αμερικανών πιστεύουν ότι επιθυμούν το καλύτερο για τους εαυτούς τους, με το αντίστοιχο ποσοστό για τους τοπικούς πολιτικούς να ανέρχεται στο 59%.

Οι Ρεπουμπλικανοί, σε ποσοστό 43%, είναι πολύ πιο πιθανό από τους Δημοκρατικούς (20%) να πουν ότι θα μπορούσαν να φανταστούν κατάσταση στην οποία θα στήριζαν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στις ΗΠΑ. Όσον αφορά στους ανεξάρτητους, το 38% λέει ότι δεν θα το έκανε, με το 29% να λέει ότι θα το έκανε.

Τα ποσοστά αυξάνονται (σε εθνικό επίπεδο) όταν τίθεται το ερώτημα εάν θα στήριζαν την ανάληψη εξουσίας από τις ένοπλες δυνάμεις σε περίπτωση που κάτι τέτοιο γινόταν για την απομάκρυνση μιας (πολιτικής) κυβέρνησης που θα παραβίαζε το Σύνταγμα (το 43% θα υποστήριζε τον Στρατό, ενώ το 29% θα ήταν αντίθετο).