ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20/09/2015 15:29 EEST | Updated 20/09/2015 17:10 EEST

Καταμέτρηση ψήφων: Τις πρώτες πρωινές ώρες τα τελικά αποτελέσματα

sooc

Οκτακομματική Βουλή και πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 7,5 μονάδες από την ΝΔ, περιλαμβάνει η πρώτη ασφαλής εκτίμηση της Singular Logic για το εκλογικό αποτέλεσμα. Όπως ανέφερε ο κ. Δρυμιώτης η Λαϊκή Ενότητα φαίνεται να μένει εκτός συγκεντρώνοντας ποσοστό που δεν θα ξεπεράσει το 2,88%.

Πιο αναλυτικά η εκτίμηση περιλαμβάνει:

ΣΥΡΙΖΑ 35,5%

ΝΔ 28%

ΧΑ 7,1%

ΠΑΣΟΚ 6,4%

ΚΚΕ 5,5%

ΠΟΤΑΜΙ 4%

ΑΝΕΛ 3,7%

Ενωση Κεντρώων 3,4%

Στο μεταξύ ο μαραθώνιος καταμέτρησης των ψήφων, καταχώρησης του αποτελέσματος, μετάδοσης του στους αρμόδιους φορείς και τελικής επεξεργασίας μέχρι την ανακοίνωση στα ΜΜΕ, συνεχίζεται.

 

Στο έργο αυτό επιδίδονται δικαστικοί αντιπρόσωποι και μέλη εφορευτικών επιτροπών σε κάθε ένα από τα πάνω από 19.000 εκλογικά κέντρα, καθώς και υπάλληλοι των δήμων, των περιφερειών, του υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic.

Οκτώ από τις 13 περιφέρειες της χώρας θα μεταδώσουν το αποτέλεσμα στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, γεγονός που θα επιταχύνει κατά 20-25 λεπτά την σχετική διαδικασία σε σχέση με τη χρήση τηλεφώνου. Επιπλέον, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 4.800 εκλογικών κέντρων έχουν προμηθευτεί κινητά τηλέφωνα, μέσω των οποίων θα γνωστοποιήσουν το αποτέλεσμα απευθείας στο υπουργείο, ενώ για πρώτη φορά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι της Β΄ Πειραιώς θα πράξουν το ίδιο με τη χρήση τάμπλετ.

Σε ό,τι αφορά στις έδρες οι ειδικοί εκτιμούν ότι ασφαλή εικόνα θα έχουμε όταν θα έχει καταμετρηθεί το 50% των ψήφων της επικράτειας (γύρω στα μεσάνυχτα), εκτός και αν υπάρχουν κόμματα, τα οποία δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα εισέλθουν στη Βουλή.

 

Όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και εξαχθεί το τελικό αποτέλεσμα, κάτι που αναμένεται γύρω στις 9-10 το πρωί της Δευτέρας, τότε ο κ. Μανιτάκης θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε ο τελευταίος να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες με τις διερευνητικές εντολές για το σχηματισμό κυβέρνησης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)