ΔΙΕΘΝΕΣ
26/09/2015 09:23 EEST | Updated 26/09/2015 09:23 EEST

Βαρουφάκης σε εκπομπή του BBC: Είμαστε όλοι από την Αφρική, παραλογισμός τα σύνορα

Στην θρυλική εκπομπή «Question Time» του BBC εμφανίστηκε την Πέμπτη o Γιάνης Βαρουφάκης, όπου απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκατσε πλάι στον Ken Clarke των Συντηρητικών, τον Chris Bryant από τη Βουλή των Λόρδων, την αρθρογράφο Julia Hartley-Brewer και την Suzanne Evans του συντηρητικού κόμματος UKIP. Ένα από τα θέματα της συζήτησης ήταν η προσφυγική κρίση, με την κ. Evans να αναφέρει πως η Βρετανία δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερους μετανάστες.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τότε απάντησε, χαρακτηρίζοντας παραλογισμό τα σύνορα, τονίζοντας πως όλοι οι άνθρωποι μεταναστεύουν:

«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω κυρίες και κύριοι, πως είμαστε όλοι μετανάστες. Και είμαστε όλοι οικονομικοί μετανάστες», δήλωσε.

Στην συνέχεια, ο ίδιος ανέφερε πως όλοι οι άνθρωποι κατάγονται από την Αφρική, σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους.

«Για την ακρίβεια, όπως λένε και οι ανθρωπολόγοι φίλοι μου, όλοι καταγόμαστε από την Αφρική. Ήρθαμε στους τόπους που ζούμε τώρα από εκείνη την ήπειρο", συμπλήρωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες που ξεβράζονται στις ακτές της Ελλάδας και της Ιταλίας, υπάρχουν 3,1 εκατομμύρια πρόσφυγες από τις συγκρούσεις που έχουν καταφύγει στην Ιορδανία στην Τουρκία και στον Λίβανο και αυτές οι φτωχές χώρες έχουν ανοίξει τα σύνορα τους για αυτούς τους ανθρώπους, τους έχουν δώσει άσυλο, τους έχουν δώσει τροφή και νερό για να πιουν. Κάνουμε συζήτηση σήμερα εδώ στο Cambridge για το αν θα δεχθεί η Βρετανία δέκα ή είκοσι χιλιάδες ανθρώπους και εκφράζετε έναν ηθικό πανικό για λίγες ψυχές που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Calais; Αυτό δεν κάνει καλό στη χώρα», κατέληξε, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του καιρού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παρουσιαστής είχε προηγουμένως αποκαλέσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών «αμετανόητο Μαρξιστή».

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η βρετανική Guardian χαρακτήρισε την πρόσκληση του Γιάνη Βαρουφάκη στο BBC «παλιακό εφέ για το θέαμα».