ΔΙΕΘΝΕΣ
07/10/2015 15:35 EEST | Updated 07/10/2015 15:35 EEST

80.000 πολίτες κατά της λιτότητας στις Βρυξέλλες

Sooc

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα, Τετάρτη, στους δρόμους των Βρυξελλών διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον 80.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης. Το Κοινό Συνδικαλιστικό Μέτωπο, που οργάνωσε την κινητοποίηση, ανεβάζει τον αριθμό των διαδηλωτών στις 100.000.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στις Βρυξέλλες.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν κόκκινες σημαίες και πλακάτ όπου εικονίζονταν πιάτα γεμάτα με ψίχουλα, καθώς το βασικό σύνθημα της διαδήλωσης ήταν "Για μας τίποτα, μόνο ψίχουλα".

Το πρώτο κανάλι της βελγικής τηλεόρασης έκανε λόγο για μεμονωμένα επεισόδια μεταξύ λιμενεργατών, που έφτασαν στις Βρυξέλλες από την Αμβέρσα, και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων ακινητοποιήθηκαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ πολλά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτούργησαν σήμερα. Την Παρασκευή έχει προκηρυχθεί πανεθνική απεργία στους σιδηροδρόμους.

Στις 6 Νοεμβρίου 2014 είχε πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μια ογκώδης διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας. Έκτοτε, οι διεκδικήσεις των συνδικάτων δεν έχουν αλλάξει καθώς ουσιαστικά δεν έχουν πετύχει πολλά πράγματα. Αντιθέτως, τον περασμένο Ιούλιο εγκρίθηκε οριστικά --παρά τις αντιρρήσεις τους-- η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια μέχρι το 2025 και στα 67 το 2030, από 65 που είναι σήμερα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αυξήσει στο 21% τον ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα (είχε μειωθεί στο 6% το 2013) αλλά και τους φόρους στον καπνό, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά, ευελπιστώντας ότι θα γεμίσουν τα δημόσια ταμεία με 700 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

Photo gallery Βρυξέλλες 07 Οκτωβρίου 2015 See Gallery

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost