ΔΙΕΘΝΕΣ
09/10/2015 03:57 EEST | Updated 09/10/2015 03:58 EEST

Κίνα: Ένας στους τρείς Κινέζους θα πεθάνει πρόωρα από επιπτώσεις του καπνίσματος

FRED DUFOUR via Getty Images
A man smokes a cigarette in Beijing on June 1, 2015. The toughest anti-smoking legislation in China's history came into effect on June 1 in Beijing, with unprecedented fines and a hotline to report offenders but fears of weak enforcement. AFP PHOTO / FRED DUFOUR (Photo credit should read FRED DUFOUR/AFP/Getty Images)

'Ενας στους τρείς άντρες στη Κίνα θα πεθάνει πρόωρα από επιπτώσεις του καπνίσματος αν η πλειοψηφία των νεαρών καπνιστών δεν σταματήσει να καπνίζει, είπαν ερευνητές σήμερα βάσει έρευνας.

Ο Λίμινγκ Λι, καθηγητής στην Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών του Πεκίνου, ένας από δύο επιστήμονες επικεφαλής μιας μεγάλης αναλυτικής έρευνας, είπε, "Χωρίς γρήγορες, αποτελεσματικές και ευρείας εφαρμογής πράξεις, η Κίνα θα αντιμετωπίσει τεράστιους αριθμούς πρόωρων θανάτων."

Η έρευνα, η οποία εκδόθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, αποκάλυψε ότι δύο τρίτα των νέων ανδρών στη Κίνα αρχίζουν να καπνίζουν ως επί το πλείστον πριν τα 20, και ότι αν δεν σταματήσουν οριστικά, μισοί περίπου από όσους συνεχίζουν θα πεθάνουν κάποια στιγμή από τη συνήθειά τους αυτή.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν δύο μεγάλες έρευνες, με εθνικά αντιπροσωπευτικά δείγματα, και με διαφορά 15 χρόνων μεταξύ των δύο ερευνών, παρακολουθώντας τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία στην Κίνα. Η πρώτη έρευνα διεξήχθη τη δεκαετία του '90 και έγινε σε δείγμα 250.000 ανδρών. Η δεύτερη έρευνα, η οποία συνεχίζεται, αφορά μισό εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ετήσιοι θάνατοι από κάπνισμα στη Κίνα, κυρίως ανάμεσα στους άνδρες, έφτασαν το εκατομμύριο το 2010. Αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, μέχρι το 2030 ο αριθμός θα φτάσει τα 2 εκατομμύρια. Ανάμεσα στις Κινέζες, όμως, ο αριθμός των καπνιστριών έχουν πέσει απότομα και το ρίσκο πρώιμου θανάτου από το κάπνισμα είναι και χαμηλό και πέφτει συνέχεια, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ερευνητές είπαν ότι έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι επιπτώσεις του καπνίσματος τώρα από την μεγάλη αύξηση καπνιστών ανδρών σε νεαρή ηλικία που ξεκίνησαν τις πρόσφατες δεκαετίες. Το ποσοστό όλων των θανάτων ανδρών στις ηλικίες 40 έως 79 που αποδίδονται στο κάπνισμα έχουν διπλασιαστεί στο 20% περίπου, από το περίπου 10% που ήταν στην αρχή της δεκαετίας του '90. Στις πόλεις, το ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο - 25%, με ανοδική τάση.

Το κάπνισμα, αιτία του καρκίνου του πνεύμονα - μια μορφή καρκίνου με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας - είναι παγκόσμια η μεγαλύτερη αιτία πρόωρων θανάτων, ευθυνόμενο για χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό και ψηλή πίεση.

Ο Ρίτσαρντ Πέτο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία και συνεργαζόμενος επιστήμονας επικεφαλής της έρευνας, είπε ότι ίσως ένας τρόπος να μειωθεί το κάπνισμα στη Κίνα θα είναι να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων: "Τα τελευταία 20 χρόνια, οι θάνατοι από το κάπνισμα έχουν αρχίσει να μειώνονται στις Δυτικές χώρες, εν μέρει λόγω της αύξησης τιμών. Για την Κίνα, η αύξηση της τιμής θα μπορούσε να σώσει δεκάδες εκατομμυρίων ζωές."

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)