ΔΙΕΘΝΕΣ
14/10/2015 08:46 EEST | Updated 14/10/2015 08:47 EEST

H κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της τηλεμαχίας των Δημοκρατικών

Joe Raedle via Getty Images
LAS VEGAS, NV - OCTOBER 13: (L-R) Democratic presidential candidates Jim Webb, Sen. Bernie Sanders (I-VT), Hillary Clinton and Martin O'Malley take part in presidential debate sponsored by CNN and Facebook at Wynn Las Vegas on October 13, 2015 in Las Vegas, Nevada. The five candidates are participating in the party's first presidential debate. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)

Κεντρικό θέμα συζήτησης κατά την διάρκεια του debate των Δημοκρατικών υποψηφίων για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών που έλαβε χώρα την Τρίτη, ήταν η κλιματική αλλαγή.

Ο πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ, Martin O' Malley, υποσχέθηκε την χρήση 100% ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι το 2050, ένα στόχο που έχει αναφέρει και στο παρελθόν. Ο ίδιος έκανε ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι η πρώτη του κίνηση ως νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι να δώσει εκτελεστική εντολή γι' αυτό το ζήτημα.

«Δεν στείλαμε άνθρωπο στο φεγγάρι με μια γενική στρατηγική», είπε ο O' Malley, αναφερόμενος στην στρατηγική που ακολουθεί ο Ομπάμα στο θέμα της οικολογίας.

«Μπορούμε να φτάσουμε εκεί σαν ένα έθνος, όμως θα χρειαστεί προεδρική ηγεσία».

Ο Bernie Sanders χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή «ηθικό ζήτημα» και μίλησε για τα κύρια σημεία της νομοθεσίας που ετοιμάζει κι αφορά στις εκπομπές καυσαερίων. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Οι επιστήμονες μας λένε ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Το μέλλον του πλανήτη βρίσκεται σε κίνδυνο», είπε.

Νωρίτερα, ο O' Malley προσπάθησε να φέρει σε δύσκολη θέση την Χίλαρι Κλίντον, κατηγορώντας την ότι άργησε να δηλώσει αντίθετη στον αγωγό πετρελαίου Keystone ΧL που συνδέει τις ΗΠΑ με τον Καναδά.

Η Χίλαρι Κλίντον παραδέχτηκε την αργοπορία της αλλά δήλωσε πως βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην κλιματική αλλαγή ως υπουργός Εξωτερικών. Η ίδια αναφέρθηκε στις προσπάθειες εκείνης και του Μπάρακ Ομπάμα στις διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών το 2009 να γίνει μια συμφωνία με την Κίνα για την κλιματική αλλαγή.

Η Κλίντον τόνισε πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα να γίνει η συμφωνία με την Κίνα.

«Πρέπει να πάρουμε επαληθεύσιμες δεσμεύσεις από κάθε χώρα», είπε.

Η κλιματική αλλαγή είχε σίγουρα πρωταγωνιστικό ρόλο στο debate των Δημοκρατικών. Μόνο ο Jim Webb δεν αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα.

*Το κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post.