ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/10/2015 17:32 EEST | Updated 14/10/2015 18:35 EEST

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής για ανακεφαλαιοποίηση και κόκκινα δάνεια

SOOC

Με βασικά θέματα στην ατζέντα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την διαχείριση του ΕΣΠΑ, συνεδρίασε το απόγευμα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Η συνεδρίαση έγινε με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Ανακεφαλαιοποίηση

Καταρχήν, συζητήθηκαν οι στόχοι και οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν σε ανάλογες διαδικασίες στο παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες σύνταξης του σχεδίου νόμου, που θα καθορίζει το ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ορίζει τις αρχές και τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης, προκειμένου να κατατεθεί έγκαιρα στη Βουλή αφού προηγηθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς.

Επίσης συζητήθηκε η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και διεθνών χρηματοδοτικών Οργανισμών που τυχόν θα επιδείξουν ενδιαφέρον, με παράλληλη εξασφάλιση της παρουσίας του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα.

Κόκκινα δάνεια

Αποφασίστηκε επίσης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να συνδεθεί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», με ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Σημειώνεται ότι από το από το σύνολο των 100 δισ. ευρώ που ανέρχονται τα «κόκκινα δάνεια», τα 60 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά και τα υπόλοιπα 40 δισ. ευρώ στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, αναφορικά με το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης που είναι η προστασία των νοικοκυριών, ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ώστε το προστατευτικό όριο να μην πέσει πολύ κάτω από τις 300.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με την πώληση «κόκκινων δανείων» σε ξένα funds. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η διαδικασία θα ακολουθηθεί για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια κατ' εφαρμογή μοντέλου άλλων χωρών.

Στο ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. τέθηκε επίσης ο στόχος της εξασφάλισης ενός νέου τρόπου διακυβέρνησης και λειτουργίας των τραπεζών για την αποτροπή φαινομένων αδιαφάνειας, διαπλοκής, και κακοδιαχείρισης.

Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου

Αποφασίστηκε η σύσταση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου που θα λειτουργεί με ευθύνη του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το οποίο θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, την επεξεργασία του σχεδίου για την Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας. Η σύνταξη του εν λόγω σχεδίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα ώστε να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με την κοινωνία προτού αυτό κατατεθεί στους Θεσμούς.

Αναπτυξιακή Τράπεζα

Στο ΚΥΣΟΙΠ συμφωνήθηκε, επίσης, η επανεκκίνηση και επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Δρομολογήθηκε τέλος η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 του ΕΣΠΑ.