Στις κάλπες οι Αιγύπτιοι για την ανάδειξη νέας Βουλής αλλά με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα

Στις κάλπες οι Αιγύπτιοι για την ανάδειξη νέας Βουλής αλλά με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα
Egyptian officials and police arrive with voting cards at the entrance of a polling center, before polls open, during the first round of the parliamentary election in Cairo, Egypt, Sunday, Oct. 18, 2015. (AP Photo/Nariman El-Mofty)
Egyptian officials and police arrive with voting cards at the entrance of a polling center, before polls open, during the first round of the parliamentary election in Cairo, Egypt, Sunday, Oct. 18, 2015. (AP Photo/Nariman El-Mofty)
ASSOCIATED PRESS

Οι Αιγύπτιοι καλούνται σήμερα να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν ένα νέο κοινοβούλιο εξ ορισμού προσκείμενο στον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον πρώην αρχηγό των ένοπλων δυνάμεων που καταστέλλει κάθε διαφωνία, δύο χρόνια αφότου ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι.

Η διαδικασία, από την οποία ουσιαστικά απουσιάζει η αντιπολίτευση, θα διεξαχθεί σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα σε 14 από τις 27 επαρχίες της χώρας, και δικαίωμα συμμετοχής έχουν πάνω από 27 εκατομμύρια εκλογείς. Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας).

Οι βουλευτικές εκλογές, οι πρώτες στην Αίγυπτο μετά τη διάλυση, τον Ιούνιο του 2012, του κοινοβουλίου στο οποίο κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές, θα γίνει σε δύο γύρους, βάσει ενός περίπλοκου συστήματος.

Για πολλούς πολιτικούς παρατηρητές, η Βουλή των 596 μελών που θα προκύψει δεν θα αποτελεί παρά έναν μηχανισμό επικύρωσης των αποφάσεων του Σίσι, ενός προέδρου που δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, αλλά υποστηρίζεται ανοικτά από την συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων.

«Εάν το ήθελαν οι βουλευτές, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ισορροπία» των εξουσιών, εκτίμησε ο Γιούσρι αλ Αζαμπάουι, ένας ειδικός του Κέντρου Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών αλ Αχράμ. «Αλλά με δεδομένη τη δημοτικότητα του Σίσι, δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος θα διατηρήσει τις σημαντικότερες εξουσίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο απόστρατος στρατάρχης συνεχίζει να θεωρείται δημοφιλής σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, που τον θεωρεί έναν ισχυρό άνδρα, ικανό να φέρει την ανάκαμψη της οικονομίας και να σταθεροποιήσει τη χώρα.

Παρότι το Σύνταγμα δίνει στη Βουλή εξουσίες που δεν είναι ευκαταφρόνητες, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα να αποσύρει την εμπιστοσύνη της στον πρόεδρο ή να εγκρίνει μια ψήφο δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησής του, η επόμενη Βουλή «δεν θα είναι ούτε επαναστατική, ούτε μεταρρυθμιστική», προέβλεψε ο πολιτειολόγος Χάζεμ Χόσνι.

«Δεν θα υπάρχει αληθινή αντιπολίτευση» ικανή να εμποδίσει τον Σίσι και την κυβέρνησή του, πρόσθεσε.

Η πορεία της Αιγύπτου μετά την ανατροπή του Μόρσι

Μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, οι αιγυπτιακές αρχές είχαν εξαπολύσει ένα κύμα καταστολής εναντίον των διαφωνούντων.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η οργάνωση στην οποία ανήκε ο Μόρσι, τέθηκε εκτός νόμου παρότι είχε κερδίσει σε όλες εκλογικές αναμετρήσεις μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011 που είχε εκδιώξει τον Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Τους μήνες που ακολούθησαν την αποπομπή και τη σύλληψη του Μόρσι, αστυνομικοί και στρατιώτες σκότωσαν πάνω από 1.400 ισλαμιστές διαδηλωτές που αξίωναν την αποκατάστασή του στην εξουσία. Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του φυλακίστηκαν και εκατοντάδες, του ίδιου του Μόρσι περιλαμβανομένου, καταδικάστηκαν σε θάνατο σε μαζικές δίκες με συνοπτικές διαδικασίες που καταδίκασε ο ΟΗΕ.

Τα νεολαιίστικα κινήματα της αριστεράς και οι διάφορες οργανώσεις πολιτών που είχαν πρωτοστατήσει στη λαϊκή εξέγερση του 2011, με μειωμένη πια την απήχησή τους και αντιμετωπίζοντας οργανωτικά προβλήματα, είτε απέχουν από τη διαδικασία ή δεν έχουν ουσιαστικές ελπίδες επιτυχίας.

Ο Σίσι ζήτησε χθες να υπάρξει «μεγάλη συμμετοχή» και κάλεσε «όλους τους Αιγύπτιους να πάνε στα εκλογικά τμήματα» και να κάνουν «τη σωστή επιλογή», λέγοντας ότι καλεί κυρίως «τη νεολαία» να πάρει μέρος στη «δημοκρατική γιορτή» αυτή.

Παρότι οι διαφημιστικές καταχωρίσεις των υποψηφίων γεμίζουν τους δρόμους, η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από μια ατμόσφαιρα σχεδόν αδιαφορίας, που δεν έχει καμιά σχέση με τον χωρίς προηγούμενο αναβρασμό των εκλογών του 2011.

Κανένα ενδιαφέρον για τις εκλογές

«Οι Αιγύπτιοι έχουν χάσει κάθε ενδιαφέρον για τις εκλογές», εκτίμησε ο Χόσνι, που αναμένει ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό συμμετοχής.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές οι σημαντικότερες συμμαχίες κομμάτων ουσιαστικά αποτελούνται από πρώην μέλη του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, του άλλοτε κόμματος του Χόσνι Μουμπάρακ, ειδικά η μεγαλύτερη, ο συνασπισμός «Στο όνομα της Αιγύπτου».

Η συμμαχία αυτή, στην οποία συμμετέχουν φιλελεύθερα και κεντροδεξιά κόμματα, επιχειρηματίες και πρώην υπουργοί, φιλοδοξεί να καταλάβει τα δύο τρίτα των εδρών του κοινοβουλίου παρέχοντας μια άνετη πλειοψηφία στον Σίσι.

Μια άλλη συμμαχία η οποία έχει ειδικό βάρος είναι το Αιγυπτιακό Μέτωπο, της οποίας ηγείται ο Άχμεντ Σαφίκ, ο τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ.

Το σαλαφιστικό κόμμα Αλ Νουρ—το οποίο είχε ταχθεί υπέρ της ανατροπής του Μόρσι—είναι το μόνο ισλαμιστικό κόμμα στο οποίο επετράπη να συμμετάσχει στις εκλογές. Όμως τοποθετείται ανοικτά υπέρ του Σίσι.

Πάνω από 360.000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα αναπτυχθούν για τη φρούρηση των εκλογικών τμημάτων, τη στιγμή που η χώρα βιώνει ένα κύμα αιματηρών επιθέσεων των τζιχαντιστών εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, στις 13 εναπομείνασες επαρχίες, στις οποίες δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν πάνω από 28 εκατομμύρια πολίτες, θα διεξαχθεί την 22η και την 23η Νοεμβρίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή