Αφήστε τα μικρόβια να ζήσουν. Η χρήση σαπουνιού είναι επιβλαβής για την υγεία

Αφήστε τα μικρόβια να ζήσουν. Η χρήση σαπουνιού είναι επιβλαβής για την υγεία
A 5 years old girl taking her bath
Catherine Delahaye via Getty Images
A 5 years old girl taking her bath

Οι περισσότεροι εξ ημών πιστεύουμε πως τα μικρόβια είναι κάτι «κακό», «βρώμικο» και «επικίνδυνο» που πρέπει να σκοτώσουμε για να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία. Κι όμως. Τα μικρόβια δεν είναι πάντα κακά. Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης, την υγεία του δέρματος και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σκεφτείτε, πόσο συχνά έχετε διαβάσει και ακούσει πως χρήση αντιβιοτικών με το παραμικρό πρόβλημα υγείας που εμφανίζεται δεν κάνει καλό ωστόσο επιμένουμε να είμαστε υπερβολικά σχολαστικοί στην καθημερινή μας ζωή με την καθαριότητα. Γύρω μας και επάνω μας.

Αυτό, σύμφωνα και με το βιβλίο της ιατρού Robynne Chutkan που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την υγεία μας, υπό την έννοια πως βλάπτουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Γιατί; Η τακτική επαφή με τη βρωμιά και τα μικρόβια μας μαθαίνει να «αναγνωρίζουμε» τα φιλικά μικρόβια αλλά και τα εχθρικά. Έδωσε μάλιστα και κάποιες μικρές συμβουλές, μιλώντας στο Health.com για το πως να ξεφορτωθούμε τον υπερβολικά καθαρό τρόπο ζωή μας και πως να την γεμίσουμε με...μικρόβια.

Και το πρώτο το οποίο θέλησε να σχολιάσει ήταν η χρήση του σαπουνιού. Όπως τονίζει, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να χρησιμοποιούμε καθημερινά σαπούνια με αντιβακτηριδιακή δράση- εκτός από τις περιπτώσεις που είμαστε πραγματικά πάρα – πολύ βρώμικοι. Ένα «μαλακό» σαπούνι με οργανικά συστατικά και χωρίς χημικά- πχ ένα πράσινο σαπούνι θα λέγαμε εμείς- είναι υπεραρκετό. Διαφορετικά, κάνοντας ντους κάθε μέρα και κάνοντας χρήση «σκληρών» σαπουνιών, απογυμνώνουμε το σώμα μας από τα βακτήρια που κρατούν υγιείς. Μάλιστα όπως τονίζει, τα μόνα σημεία του σώματος μας που χρειάζονται καθημερινό πλύσιμο με σαπούνι είναι οι μασχάλες μας και η βουβωνική χώρα. Για όλα τα άλλα σημεία, το ξέπλυμα με νερό είναι αρκετό.

Επίσης, μεγάλο λάθος αποτελεί και η χρήση απολυμαντικών για τα χέρια. Εκτός βέβαια, όπως αναφέρει εάν βρεθήκατε σε έναν θάλαμο γεμάτο με ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα. Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί η ιατρός, η πλειοψηφία των μικροβίων που έχουμε πάνω μας δεν είναι λοιμογόνα και δεν προκαλούν καμία σοβαρά λοίμωξη. Είναι αθώα βακτήρια που δεν θα μας κάνουν κακό.

Σε περιόδους όμως έξαρσης της γρίπης και ιώσεων τί γίνεται; Η απάντηση της ιατρού είναι πως σίγουρα θα πρέπει να λαμβάνουμε πιο αυξημένα μέτρα προστασίας όταν πχ οι συνάδελφοι δίπλα μας φταρνίζονται και βήχουν διαρκώς αλλά και πάλι, όπως υποστηρίζει δεν απαιτούνται αντιβακτηριδιακά σαπούνια και απολυμαντικά χεριών. Το μόνο που προτείνει, είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών με φυσικό σαπούνι και ζεστό νερό για περίπου 20 δευτερόλεπτα.