ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/10/2015 07:40 EEST | Updated 23/10/2015 07:40 EEST

«Έτσι δεν θα υποχρεώνονται να πληρώσουν τα δάνειά τους»: Αποκαλυπτικοί διάλογοι για πλειστηριασμούς

Sooc

Αποκαλυπτικούς διαλόγους, που δίνουν μια ιδέα σχετικά με την εμπλοκή μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών όσον αφορά στο ζήτημα των πλειστηριασμών, δημοσιεύει το «Έθνος».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ξένα κερδοσκοπικά funds και πολυεθνικές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων κρύβονται πίσω από την εμπλοκή με τους δανειστές, που ζητούν άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Χαρακτηριστικοί είναι οι διάλογοι μεταξύ των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη και των επικεφαλής του κουαρτέτου.

  • Ελληνική πλευρά: Η ελληνική κοινωνία υπέστη ένα σοκ που καμία άλλη κοινωνία στο εξωτερικό δεν έχει βιώσει. Έχει χαθεί το 25% του ΑΕΠ, έχουν μειωθεί 40% τα εισοδήματα, η ανεργία βρίσκεται στο 26% με αποτέλεσμα να μην έχουν πληγεί μόνο τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και τα μεσαία. Δεν αντέχει να υποστεί κι άλλο σοκ, αυτό της απώλειας της κύριας κατοικίας.
  • Θεσμοί: Να μην υπάρχει περιορισμός στους πλειστηριασμούς παρά μόνο για τα φτωχά στρώματα. Έτσι, οι τράπεζες θα μπορούν να απειλούν με εξώσεις για να πληρώνουν οι δανειολήπτες τα δάνειά τους.
  • Ελληνική πλευρά: Το 80% των διαμερισμάτων στην Ελλάδα είναι κάτω από τα 120 τ.μ. Η ελληνική μεσαία τάξη δεν είναι όπως αυτή της Αγγλίας με διαμερίσματα των 300 τ.μ ή μονοκατοικίες. Η άρση των πλειστηριασμών δεν διευκολύνει ούτε τις τράπεζες.
  • Θεσμοί: Με τις προτάσεις σας δεν θα υποχρεώνονται να πληρώνουν τα δάνειά τους.
  • Ελληνική πλευρά: Προστασία της κύριας κατοικίας υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως στη Γαλλία. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μην έχει ένα τέτοιο πλαίσιο.

Οι θεσμοί, αναφέρει το «Έθνος», επικαλούμενο πληροφορίες από στελέχη με εμπειρία στις διαπραγματεύσεις για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, θέλουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να δημιουργηθεί μια νέα αγορά στην Ελλάδα, από κατοικίες που θα βγαίνουν στο σφυρί- η οποία θα συμπληρώνεται από ξένες εταιρείες συμβούλων και διαχείρισης ακινήτων ή distress funds που θα εμπορεύονται τα σπίτια.