ΔΙΕΘΝΕΣ
28/10/2015 15:38 EET | Updated 28/10/2015 15:38 EET

Συμφωνία ΕΕ και Λίχτενσταϊν για συνεργασία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Bloomberg via Getty Images
A logo sits on a sign outside a Liechtensteinische Landesbank AG (LLB) bank branch in Vaduz, Liechtenstein, on Monday, May 20, 2013. Liechtenstein, an alpine principality once fabled for its banking secrecy laws, remains a place favored by billionaires to stash the holding companies and investment entities that control their assets. Photographer: Valentin Flauraud/Bloomberg via Getty Images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Λίχτενσταϊν υπέγραψαν σήμερα, Τετάρτη, μια συμφωνία με βάση την οποία θα ανταλλάσσουν αυτομάτως πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμών των κατοίκων τους από το 2017, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

«Με βάση τη νέα συμφωνία οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πληροφορούνται το όνομα τη διεύθυνση, τον αριθμό φορολογικού μητρώου και την ημερομηνία γέννησης των κατοίκων τους που διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λιχτενστάιν», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις Βρυξέλλες.

Το πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν, ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστρία, θεωρείτο επί πολλά χρόνια φορολογικός παράδεισος λόγω του τραπεζικού απορρήτου που επέβαλε.

Τον περασμένο Μάιο η ΕΕ είχε υπογράψει μια παρόμοια συμφωνία με την Ελβετία και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για το ίδιο θέμα με την Ανδόρα, τον Άγιο Μαρίνο και το Μονακό.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)