ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2015 15:22 EET | Updated 30/10/2015 15:23 EET

Blue-Flag 2015: Ελληνικά μαχητικά σε άσκηση στο Ισραήλ

Μαχητικά αεροσκάφη από το Ισραήλ, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Πολωνία και άλλες χώρες συμμετείχαν στην άσκηση Blue-Flag 2015 στο Ισραήλ – τη μεγαλύτερη στην ιστορία της IAF (Israeli Air Force), η οποία ολοκληρώθηκε στις 29 Οκτωβρίου.

Η άσκηση περιελάμβανε 245 εξορμήσεις, 102 μέλη πληρωμάτων, 416 τεχνικούς, διοικητικούς και προσωπικό υποστήριξης, και 54 συνολικά αεροσκάφη. Εξομοιώθηκαν πολύπλοκα σενάρια μάχης, υπό απρόσμενες καιρικές συνθήκες, υπό συνθήκες μεγάλης έντασης και σε πολλαπλές γλώσσες και τακτικά δόγματα.

Η άσκηση Blue-Flag έλαβε χώρα για δεύτερη φορά μέσα στο έτος και σκοπός της ήταν η εξομοίωση ακραίων σεναρίων αεροπορικών επιχειρήσεων. Διήρκεσε δύο εβδομάδες, με σκοπό της πρώτης να είναι ο εγκλιματισμός στην αεροπορική βάση Ouvda, και η δεύτερη να περιλαμβάνει μια πολύπλοκη εκστρατεία εναντίον «εχθρικών δυνάμεων» τον ρόλο των οποίων έπαιξε η ισραηλινή μοίρα των «Flying Dragons», εξομοιώνοντας χρήση πυροβολαρχιών αντιαεροπορικών πυραύλων (SAM), φορητών αντιαεροπορικών βλημάτων (SFM) και εχθρικών μαχητικών για τους σκοπούς της άσκησης.

Τα στιγμιότυπα από την άσκηση- στα οποία εμφανίζονται και ελληνικά μαχητικά-είναι, σε κάθε περίπτωση, εντυπωσιακά.