ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2015 12:51 EET | Updated 30/10/2015 12:51 EET

Nέο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ

Duncan Smith via Getty Images
Microscopic Image of Yersinia Pestis

Αυξημένος αριθμός κρουσμάτων πανώλης καταγράφηκε το 2015 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας, έχουν καταγραφεί 16 περιστατικά.

Το τελευταίο άτομο που παρουσίασε συμπτώματα της ασθένειας ήταν μια έφηβη από το Όρεγκον που αναρρώνει στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, το κορίτσι κόλλησε το βακτήριο Yersinia pestis από ψύλλο κατά την διάρκεια κυνηγετικού ταξιδιού στην επαρχία Morrow.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η πανώλη είναι σπάνια στο Όρεγκον και πιο συχνή στην Αριζόνα, το Κολοράντο και το Νέο Μεξικό. Οι ασθενείς συνήθως έχουν προηγουμένως δεχτεί τσίμπημα ψύλλου που είχε αγκιστρωθεί στο τρίχωμα αρουραίων και άλλων τρωκτικών. Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι στην Αμερική από το 1995, καθώς η ασθένεια στα πρώτα στάδια μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι η πανώλη ευθύνεται για μια καταστροφική πανδημία, γνωστή και ως «μαύρος θάνατος», από την οποία νόσησε το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού τον 14ο αιώνα.