ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2015 17:05 EET | Updated 30/10/2015 17:05 EET

«Βουβός» προεκλογικός πυρετός στην Τουρκία. Δεν βλέπουν αυτοδυναμία οι δημοσκοπήσεις

Αφίσες και προεκλογικά σλόγκαν έχουν κατακλύσει την Κωνσταντινούπολη, ενόψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου. Παρόλο που οι κομματικές συγκεντρώσεις έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω του κυρίαρχου κλίματος φόβου που δημιούργησαν οι βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα, οι δρόμοι έχουν γεμίσει με συνθήματα που υπόσχονται ένα φωτεινό μέλλον για την Τουρκία.

Η χώρα διανύει μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της. Πριν από δύο εβδομάδες το κέντρο της Άγκυρας πλημμύρισε με αίμα, όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε φιλειρηνική συγκέντρωση για την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τον κουρδικό λαό. Η ευθύνη αποδόθηκε σε ακραίες ισλαμιστικές Οργανώσεις, με πολλούς Τούρκους πολίτες να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επέτρεψε να συμβεί αυτή η τραγωδία. Οι διαδηλώσεις ήταν επεισοδιακές και έβαψαν για μια ακόμα φορά τους δρόμους με αίμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εκτιμάται ότι η συμμετοχή στις κάλπες θα σπάσει ρεκόρ, αγγίζοντας ακόμα και το 90%. Οι κυβερνητικές και αντιπολιτευτικές δυνάμεις μάχονται με νύχια και δόντια για να νικήσουν την απόλυτη αυτοδυναμία σε αυτές τις εκλογές. Στις αιματοβαμμένες εκλογές της 7ης Ιουνίου κανείς δεν κατάφερε να λάβει την εξουσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκοπικής εταιρείας Gur's A&G Research, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (JDP) του Αχμέτ Νταβούτογλου συγκεντρώνει το 47,2% των ψήφων, αν και οι περισσότεροι εκτιμητές και οι πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων δεν βλέπουν αυτοδυναμία.

Η πόλωση μεγεθύνθηκε ακόμα περισσότερο, μετά την έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία και τις εγκαταστάσεις του κολοσσού των Μέσων Μαζικής Ενημερώσης Koza-İpek Group, συμφερόντων του πρώην συμμάχου και νυν θανάσιμου εχθρού του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν,Φετουλάχ Γκουλέν υστερα από απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας. Σύμφωνα με τον αθρογράφο της Hurriyet Daily News, Χρήστο Λουτράδη, πρόκειται για την σημαντικότερη παρέμβαση της δικαιοσύνης σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Τουρκία.

Συνεπώς, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν μια συνεργασία του JDP με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα που έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις ή με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος.

Τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές του Ιουνίου και σε αυτές του 2011 είχαν ως εξής:

7 Ιουνίου 2015 -12 Ιουνίου 2011

  • Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 40,87% 258 έδρες - 49,83% 327 έδρες
  • Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 24,95% 132 έδρες - 25,98% 135 έδρες
  • Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 16,29% 80 έδρες - 13,01% 53 έδρες
  • Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών 13,12% 80 έδρες - 6,57% 35 έδρες

Διαβάστε Επίσης:

Photo gallery turkey See Gallery