Η ιστορία της 105χρονης Αφγανής πρόσφυγα που περπάτησε επί 20 μέρες για να φθάσει στην Ευρώπη

Η ιστορία της 105χρονης Αφγανής πρόσφυγα που περπάτησε επί 20 μέρες για να φθάσει στην Ευρώπη

Είναι 105 ετών και ακόμα ονειρεύεται έναν κόσμο χωρίς πολέμους και βόμβες. Ο λόγος για την Bibihal Uzbeki, από την Kunduz του Αφγανιστάν η οποία περπάτησε χιλιάδες χιλιόμετρα με την οικογένειάς της, για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.

Φορώντας ένα πράσινο μαντίλι και τυλιγμένη με μια καφέ κουβέρτα περπατούσε είκοσι ημέρες μαζί με τα υπόλοιπα δεκαεπτά μέλη της οικογένειάς της, προκειμένου, μακριά από τον πόλεμο, να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή με ασφάλεια σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

Μαζί της ήταν ο 67χρονο γιο της και ο 19χρονος εγγονός της με τους οποίους έφτασαν στον καταυλισμό συγκέντρωσης προσφύγων Opatovac στην Κροατία την περασμένη Τρίτη.

Η 105χρονη ανέφερε: "Τα πόδια μου πονούσαν, αλλά είμαι καλά. Είχαμε προβλήματα πολλές φορές, υπέφερα πολύ, έπεσα και χτύπησα το κεφάλι μου, έχω ουλές στο κεφάλι μου». Η ίδια είπε ότι στο μεγάλο και επικίνδυνο ταξίδι των είκοσι ημερών, συχνά χρειάστηκε να την πάρουν στις πλάτες τους οι δικοί της άνθρωποι, αφού ήταν αδύναμη για να συνεχίσει το οδοιπορικό για την «γη της Επαγγελίας".

Η αστυνομία στην Κροατία δήλωσε ότι βάσει των εγγράφων που είχε μαζί της η Uzbeki είναι 105 ετών και ο εγγονός της, Μuhamet, ανέφερε ότι τελικός προορισμός της οικογένειας είναι η Σουηδία.

ΠΗΓΗ: theguardian.com

Δημοφιλή