ΔΙΕΘΝΕΣ
01/11/2015 08:53 EET | Updated 01/11/2015 08:53 EET

Ευρωπαϊκές και αραβικές εταιρείες σταματούν να πετούν πάνω από το Σινά

Frank WaÃerführer via Getty Images
Plane over egyptian Desert on the Way to Hurghada with Gulf of Suez (Red Sea) and Sinai in the Background

Πολλές αεροπορικές εταιρείες, ευρωπαϊκές και αραβικές, ανακοίνωσαν ότι αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του βόρειου και κεντρικού Σινά, έπειτα από τη συντριβή του ρωσικού Airbus A321 το Σάββατο, σε μια απομονωμένη, ορεινή περιοχή.

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους EasyJet ανέφερε στο πρακτορείο Sputnik ότι «οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της EasyJet» δεν πετούν πάνω από την περιοχή του δυστυχήματος κατόπιν προτροπής του υπουργείου Μεταφορών.

Το Σάββατο, τόσο η EasyJet όσο και η British Airways, είχαν ανακοινώσει ότι δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν σχέδια πτήσεων από και προς το αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ.

Την ίδια ώρα όμως, η Emirates των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Air France και η Lufthansa σταμάτησαν τις πτήσεις πάνω από τη χερσόνησο του Σινά.

Σήμερα Κυριακή, έγινε γνωστό ότι άλλες δύο αραβικές εταιρείες, η Air Arabia και η flydubai, τροποποιούν τα δρομολόγιά τους ώστε να αποφεύγουν την περιοχή, για προληπτικούς λόγους.

Η αλλαγή της πορείας των αεροσκαφών συνήθως σημαίνει ότι η απόσταση που καλύπτουν είναι μεγαλύτερη, γεγονός που αυξάνει το κόστος των καυσίμων.

Εν τω μεταξύ η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας Rostransnadzor απαγόρευσε στη ρωσική αεροπορική εταιρεία Kogalymavia να πραγματοποιεί πτήσεις με αεροσκάφη Airbus A321 μέχρι να διευκρινιστούν τα αίτια της συντριβής ενός από αυτά στο Σινά, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στο πρακτορείο RIA ότι η Kogalymavia δεν έχει λάβει τέτοια εντολή από τις ρωσικές υπηρεσίες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)