Η σαρωτική πορεία του «Αστακού»: Η εισπρακτική επιτυχία και οι 7 υποψηφιότητες από την Βρετανική Ακαδημία

Η σαρωτική πορεία του «Αστακού»: Η εισπρακτική επιτυχία και οι 7 υποψηφιότητες από την Βρετανική Ακαδημία
The Lobster

Πέντε μόλις μήνες μετά την βράβευση του Γιώργου Λάνθιμου στο 68ο Φεστιβάλ των Καννών, απ’ όπου ο «Αστακός», η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του έφυγε με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος, η μεγάλη εισπρακτική επιτυχία παγκοσμίως έρχεται να συμπληρώσει τις διεθνείς διθυραμβικές κριτικές.

Τα 30.000 εισιτήρια του πρώτου δεκαημέρου στις ελληνικές αίθουσες και οι ουρές που σχημάτιζαν οι θεατές στους 8 κινηματογράφους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου άνοιξε ο «Αστακός» μαρτυρούν το ισχυρό ρεύμα μιας ταινίας που συζητήθηκε έντονα από τις Κάννες για την ιδιαίτερη και τολμηρή γραφή της. Ο «Αστακός» θα συνεχίσει την εξαιρετική του πορεία στους κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και θα ανοίξει παράλληλα και σε 12 επαρχιακές πόλεις.

Αφοπλιστικά ρομαντικός και πιστός σε μια ιδιαίτερη κινηματογραφική γραμματική, ο Γιώργος Λάνθιμος πραγματοποίησε το αγγλόφωνο ντεμπούτο του με μια ιστορία που υπογράφει ο ίδιος και ο Ευθύμης Φιλίππου, ένα δίδυμο που το 2009 καρπώθηκε το βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» με τον «Κυνόδοντα» στο φεστιβάλ των Καννών, αλλά και το βραβείο σεναρίου για τις «Άλπεις» στο φεστιβάλ της Βενετίας δυο χρόνια αργότερα.

Αντίστοιχη επιτυχία της ταινίας παρατηρείται και στο ευρωπαϊκό κύκλωμα που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα. Αναλυτικά, στην Αγγλία (όπου πραγματοποιήθηκε και η επίσημη πρεμιέρα της στο πλαίσιο του London BFI Film Festival) αλλά και στην Ιρλανδία (όπου γυρίστηκε ο «Αστακός») η ταινία έφτασε στις πρώτες 15 μέρες προβολής του τις 740.000 λίρες σε εισπράξεις, σημειώνοντας μάλιστα 10% αύξηση στα εισιτήριά του από την πρώτη εβδομάδα της, ενώ στη Γαλλία άνοιξε σε 126 αίθουσες κόβοντας την πρώτη εβδομάδα 17.500 εισιτήρια.

Στην Ολλανδία, η ταινία άνοιξε σε 28 αίθουσες, κόβοντας περισσότερα από 16.000 εισιτήρια την πρώτη εβδομάδα προβολής της, ενώ στην γειτονική Ιταλία, ο «Αστακός» έκοψε 50.000 εισιτήρια σε 48 αίθουσες μέσα στις 10 πρώτες μέρες προβολής.

Πέρα από τον Ατλαντικό, η ταινία άνοιξε στην Αυστραλία, όπου σε 8 αίθουσες κατάφερε να κάνει πολλαπλές sold-out προβολές, με εισπράξεις που υπερβαίνουν τα 100.000 δολλάρια, ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει στη Νότια Κορέα.

Οι κριτικές παγκοσμίως κινούνται στο ίδιο θετικό κλίμα, με το Indiewire να γράφει «Μια αναπάντεχα συγκινητική, μαγευτικά παράξενη ιστορία αγάπης», τον βρετανικό The Guardian να σχολιάζει «Ο Αστακός είναι κομψός και εκκεντρικός, στο γνωστό πλέον στιλ του Λάνθιμου» και το έγκυρο Variety να επευφημεί: «Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι μια ευφυώς αστεία, απροσδόκητα συναισθηματική σάτιρα μιας κοινωνίας που έχει ψύχωση με τα ζευγάρια…κλιμακώνεται, μέσα από τη δική της οξύνουσα λογική, σε μια ιστορία αγάπης βαθιάς τρυφερότητας και πρωτοτυπίας».

Τέλος, σήμερα το πρωί ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των Moet British Independent Film Awards (BIFA) 2015, όπου ο «Αστακός» έλαβε επτά υποψηφιότητες, περνώντας το «Macbeth» των Fassbender και Cotillard που έλαβε έξι.

Ανάμεσα στα βραβεία για τα οποία θα διαγωνιστεί η ταινία του Λάνθιμου είναι και αυτά των κατηγοριών Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σκηνοθέτη, Καλύτερου Σεναρίου και καλύτερων ερμηνειών για τον Colin Farrell (κατηγορία Α' Αντρικού), Olivia Colman (κατηγορία Β' Γυναικείου) και Ben Whishaw (κατηγορία Β' Αντρικού).

Δημοφιλή