ΔΙΕΘΝΕΣ
04/11/2015 04:08 EET | Updated 04/11/2015 04:08 EET

Η υπερθέρμανση του πλανήτη συνδέεται με την μειωμένη λίμπιντο και την υπογεννητικότητα

Laguna Design via Getty Images
Illustration representing the world parched under intense global warming

Η υπερθέρμανση του πλανήτη ευθύνεται για την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, τις πλημμύρες και τις μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Σύμφωνα την Εθνική Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το συγκεκριμένο φαινόμενο μειώνεται και για την υπογεννητικότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητών, εννέα μήνες μετά από μια ιδιαίτερα ζεστή ημέρα ο αριθμός γεννήσεων είναι κατά 0,7% χαμηλότερος συγκριτικά με τις πιο δροσερές ημέρες. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η ζέστη ίσως μειώνει την λίμπιντο, ίσως την γονιμότητα ή πιθανότατα και τα δύο.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να επηρεάζουν την συχνότητα των σεξουαλικών επαφών. Θα μπορούσε να επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών και την επιθυμία για σεξ. Επίσης, οι υψηλές θερμοκρασίες ίσως να επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος των ανδρών ή την ωορρηξία στις γυναίκες», αναφέρει η έρευνα.

Παρόλο που η συγκεκριμένη έρευνα αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πιο ορατές στον αναπτυσσόμενο κόσμο ή τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογεννητικότητας.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι τον Ιούλιο η χώρα μας συμπεριλήφθηκε στη λίστα των δέκα χωρών με την μεγαλύτερη πληθυσμιακή συρρίκνωση. Κατέλαβε μάλιστα την τέταρτη θέση, μετά το Πουέρτο Ρίκο, την Λετονία και την Λιθουανία. Προτεινόμενες αιτίες ήταν η μαζική μετανάστευση και η υπογεννητικότητα.