ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/11/2015 08:01 EET | Updated 05/11/2015 18:29 EET

Walker 1: Κινεζικό ρομπότ - μαραθωνοδρόμος μπήκε στο βιβλίο Γκίνες, βαδίζοντας 134 χιλιόμετρα

Facebook

Απόσταση 134 χλμ, μέσα σε μόλις 54 ώρες, περπάτησε το κινεζικό ρομπότ «Walker 1», μπαίνοντας στο βιβλίο Γκίνες.

Το ρομπότ κατασκευάστηκε από ερευνητική ομάδα του κινεζικού Πανεπιστημίου Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών, με επικεφαλής τον τον καθηγητή ρομποτικής Λι Τσινγκντού.

Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ απόστασης ήταν το αμερικανικό τετράποδο ρομπότ «Ranger» του Πανεπιστημίου Cornell, το οποίο είχε διανύσει 65,2 χιλιόμετρα το 2011.

Οι Κινέζοι ερευνητές δήλωσαν ότι ο στόχος δημιουργίας του «Βαδιστή» είναι η ανάπτυξη ρομπότ που θα είναι χρήσιμα σε πραγματικές συνθήκες και θα αντέχουν σε καταστάσεις επικίνδυνες για τους ανθρώπους.

Σημειώνεται πως η αμερικανική Boston Dynamics έχει αναπτύξει ήδη μια σειρά ρομπότ που μπορούν να μιμηθούν την κίνηση τετράποδων, όπως ο σκύλος. Τα εν λόγω ρομπότ μπορεί να είναι πιο «δυνατά» και εντυπωσιακά, ωστόσο το Walker 1 έχει κατασκευαστεί έχοντας κατά νου την αντοχή, καθώς οι ενεργειακές του απαιτήσεις/ επιδόσεις είναι ανώτερες, καθώς μπόρεσε να περπατήσει όλη αυτή την απόσταση μόλις με 0,8 kwh. Συγκριτικά, πρόκειται για την ποσότητα ενέργειας που επιτρέπει σε μια κονσόλα παιχνιδιών λειτουργία κάτω των πέντε ωρών.