Κούρσα για το κλείσιμο των ανοικτών ζητημάτων: Τα «κόκκινα» δάνεια το μεγαλύτερο εμπόδιο

Κούρσα για το κλείσιμο των ανοικτών ζητημάτων: Τα «κόκκινα» δάνεια το μεγαλύτερο εμπόδιο
Eurokinissi

Σε διαρκή επαφή με τους δανειστές είναι τα τελευταία 24ωρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο να κλείσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα πριν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ταξιδέψει τη Δευτέρα για τη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές αναδεικνύουν ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την τελική συμφωνία, το θέμα των κόκκινων δανείων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν μεγάλες, παρά τις υποχωρήσεις που έχει κάνει η Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν συμφωνούν ούτε με την τελευταία Ελληνική πρόταση η οποία προβλέπει περιουσιακό κριτήριο 180.000 ευρώ. Ωστόσο η κύρια διαφωνία αφορά το ύψος του εισοδηματικού κριτηρίου με την Ελλάδα να επιμένει στις 35.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και τους δανειστές να ζητούν να μην ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι η δυσκολία στην εξεύρεση λύσης έγκειται στη διαφορετική προσέγγιση που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών για το χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Πάντως, μετά τη σαφή τοποθέτηση από τους δανειστές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσκομίσει στο Eurogroup τουλάχιστον το πλαίσιο της λύσης για το θέμα των πλειστηριασμών, ο χρόνος είναι ασφυκτικός και προφανώς δεν είναι σύμμαχος της κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές οδηγούνται σε ένα συμβιβασμό, με την Ελληνική πλευρά να κάνει τα περισσότερα βήματα προς τα πίσω. Συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο υποχώρησε από την αρχική θέση της κυβέρνησης για προστασία του 72,4% των δανειοληπτών και όπως όλα δείχνουν η διαπραγμάτευση να καταλήγει περίπου στο 60%.

Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες διαμηνύουν πάντως ότι εάν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο δεν καταλήξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε η Αθήνα θα επιδιώξει η λύση να δοθεί σε πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο.

Το σίριαλ των ισοδύναμων

Αν και το «παζάρι» για τα κόκκινα δάνεια παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι, η κυβέρνηση θέλει τις επόμενες ώρες να βρεθεί λύση στο θέμα προκειμένου να πάει στο Eurogroup με βεβαιότητα ότι θα πάρει το πράσινο φως για τη δόση και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Στο μέτωπο των ισοδύναμων μέτρων για την μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, φαίνεται πως το «αλαλούμ» με τις διαρροές τις πληροφορίες και τις αποφάσεις δεν έχει τέλος. Οι χθεσινές παλινωδίες κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το αν έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα και αν αυτά θα προέρχονται από την αυξημένη φορολόγηση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, αποδεικνύουν ότι ή ο σχεδιασμός είναι ιδιαίτερα πρόχειρος ή ότι αυτός γίνεται υπό άκρα μυστικότητα με αποτέλεσμα όσοι μιλούν να μην γνωρίζουν τις αποφάσεις και τα σχέδια του οικονομικού

επιτελείου της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι τα χθεσινά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ούτε τα ισοδύναμα έχουν κλειδώσει, αλλά ούτε και ότι αυτά θα προέρχονται από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Δημοφιλή