ΔΙΕΘΝΕΣ
09/11/2015 14:17 EET | Updated 09/11/2015 14:19 EET

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την σύλληψη Αιγύπτιου δημοσιογράφου και ακτιβιστή

NOV 10th 2010.pics of . Hossam Bahgat,egyptian winner of human rights watch award.(COLIN MCCONNELL.TORONTO STAR) . (Photo by Colin McConnell/Toronto Star via Getty Images)
Colin McConnell via Getty Images
NOV 10th 2010.pics of . Hossam Bahgat,egyptian winner of human rights watch award.(COLIN MCCONNELL.TORONTO STAR) . (Photo by Colin McConnell/Toronto Star via Getty Images)

Αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο έχει προκαλέσει η σύλληψη ενός δημοσιογράφου και υποστηρικτή της ελευθερίας της έκφρασης στην Αίγυπτο.

Ο Hossam Bahgat κλήθηκε την Κυριακή από την Υπηρεσία Πληροφοριών του στρατού να εμφανιστεί στα κεντρικά γραφεία τους για την δημοσίευση άρθρων που «έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια». Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για τα άρθρα του, γεγονός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παραβίαση του δικαιώματος ελευθερίας του λόγου.

«Η σύλληψη του Hossam Bahgat σήμερα είναι άλλο ένα πλήγμα για την ελευθερία της έκφρασης στην Αίγυπτο. Βρίσκεται στο κρατητήριο και ανακρίνεται από τον μηνυτή του στρατού για την ειρηνική χρήση του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης και πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερος. Οποιαδήποτε κατηγορία που του επισύρουν πρέπει να απορριφθούν», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ, Διευθυντής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστία στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο Hossam Bahgat είναι ο ιδρυτής της ΜΚΟ «Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Προσωπικά Δικαιώματα» (EIPR). Πέρυσι, ο ίδιος άρχισε να εργάζεται για το δίκτυο Mada Masr, στο οποίο δημοσίευσε σειρά άρθρων που αφορούσαν στις κινήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων.

Τον προηγούμενο μήνα ο ίδιος έγραψε άρθρο αναφερόμενος στην δίκη 26 στρατιωτικών που κατηγορούνται για απόπειρα πραξικοπήματος. Το κείμενο βασιζόταν σε κρατικά έγγραφα, συνεντεύξεις και το κατηγορητήριο.