ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10/11/2015 05:30 EET | Updated 10/11/2015 05:38 EET

Παρασκευόπουλος: Η Πολιτεία συζητά με τους κρατούμενους αλλά δεν διαπραγματεύεται και δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς

Eurokinissi

H Πολιτεία συζητά με τους κρατούμενους, κάτι που οφείλει να κάνει, ωστόσο δεν μπορεί να εκβιάζεται ή να μπαίνει στη λογική της διαπραγμάτευσης, του παζαριού ή να υποκύπτει σε εκβιασμούς, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, απορρίπτοντας τα περί συζήτησης, μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κρατουμένων, για τα νομοθετήματα.

Ουδέποτε έγινε συζήτηση και διαπραγμάτευση με άλλους παράγοντες για τα νομοθετήματα που θα διαμορφώνονταν υπογράμμισε με σαφήνεια ο κ. Παρασκευόπουλος στον απόηχο των καταγγελιών του κ. Γιάννη Πανούση και των αποκαλύψεων για συνομιλίες στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ με καταδικασμένο μέλος των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Όπως είπε ο υπουργός, δεν γνωρίζει τι είπε ακριβώς ο κ. Πανούσης αλλά ουδέποτε έγινε συζήτηση και διαπραγμάτευση για τα νομοθετήματα που θα διαμορφώνονταν, προβάλλοντας ως απόδειξη αυτού ότι ο νόμος που προέκυψε είχε πάρα πολλές ρυθμίσεις που άφησαν απογοητευμένες κάποιες ομάδες κρατουμένων, λόγος για τον οποίο του έκαναν επιθέσεις.

Άλλο θέμα είναι η νομοθεσία και το πως θα ετοιμαστεί και θα ψηφιστεί από τη Βουλή και άλλο ένα αίτημα που αφορά μια απεργία πείνας ή μια συνθήκη στις φυλακές, υποστήριξε.

Επ' αυτού, ο κ. Παρασκευόπουλος τάχθηκε υπέρ του να συνομιλεί με κρατούμενους αρχικά το κράτος επικαλούμενος ακόμα και ακραίες καταστάσεις στις οποίες όπως τόνισε κάποιος μπορεί να είναι έτοιμος να σκοτώσει άνθρωπο και μια συνομιλία μαζί του να οδηγήσει σε σωτηρία.

«Δεν παύει ο κρατούμενος να είναι άνθρωπος», είπε ο υπουργός της Δικαιοσύνης συμπληρώνοντας ότι ο ασφαλώς η πολιτεία θα πρέπει να τον ακούσει στοργικά καθώς αυτός είναι ο θεσμικός της ρόλος και υπογραμμίζοντας ωστόσο «η πολιτεία δεν εκβιάζεται».

Σε περίπτωση που υπάρχουν αξιόποινες απειλές -τόνισε- θα πρέπει να κινηθεί δικαστικώς η πολιτεία ή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα διαχειρίζοντάς το με θεσμικό τρόπο, ενώ αναρωτήθηκε πως μπορεί κάποιος να απειλείται και να συνεχίζει τη συζήτηση.

Σημείωσε μάλιστα ότι η επικοινωνία με τους κρατουμένους δεν είναι μόνο θέμα του υπουργείου της Δικαιοσύνης αλλά και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έχει στελέχη του τα οποία προκειμένου να εξαρθρώσουν το έγκλημα κάποια στιγμή κάνουν κάποιες συζητήσεις με ανθρώπους εντός των φυλακών.

Ο κ. Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε ότι έχει δεχθεί και ο ίδιος απειλές αλλά τις έχει αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο από αυτόν με τον οποίο τις αντιμετώπισε ο Γιάννης Πανούσης.

Εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να τον ψέξει για το γεγονός ότι ακολούθησε έναν άλλο δρόμο καθώς άλλωστε όπως είπε «μπορεί οι απειλές σε αυτόν να ήταν και πιο σοβαρές από αυτές που αφορούσαν εμένα».

Ο υπουργός ρωτήθηκε για τον μέχρι πρότινος μετακλητό υπάλληλο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Π. Λάμπρου που χθες με ανακοίνωσή του υπογράμμισε πως του ζητήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να συνδράμει, ως ειδικός συνεργάτης στο πλαίσιο των καθηκόντων του, στην επαφή που πρέπει να έχει το υπουργείο με όλους τους κρατούμενους.

Ο κ. Παρασκευόπουλος επιβεβαίωσε ότι ο κ. Λάμπρου από το Μάρτιο του 2015 διετέλεσε μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου, κάτι που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ενώ σημείωσε ότι με το τέλος του καλοκαιριού έληξε η θητεία του.

Για τις καταγγελίες του Γιάννη Πανούση, ο υπουργός επισήμανε ότι είναι ήσυχος από τη στιγμή που του θέματος επιλήφθηκε πλέον η Δικαιοσύνη και η κορυφαία εισαγγελέας και πρόσθεσε πως πλέον θα φανεί τι υπάρχει και τι όχι.

Έκανε λόγο για επαφές αλλά και για συνεργασία που είχε με τον κ. Πανούση, σημείωσε όμως ότι πολλές φορές παρά τη μακρόχρονη φιλία τους έχουν διαφωνήσει και διαφώνησε και στο θέμα που είχε δει το φως τη δημοσιότητας σχετικά με φερόμενη επίσκεψη της αστυνομίας στις φυλακές για να κάνει έρευνες και τον τρόπο χειρισμού του από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιτίθεται με σφοδρότητα στον Γ. Πανούση μετά τις καταγγελίες του επισήμανε ότι είναι μέλος της κυβέρνησης ως υπουργός Δικαιοσύνης και έχει κάποιες οριακές αρμοδιότητες που αφορούν στην λειτουργία της Δικαιοσύνης.

«Ο δικός μου ρόλος είναι να εγγυώμαι την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητά της», πρόσθεσε τονίζοντας ότι δεν θέλει να επεκταθεί όσο διαρκεί η έρευνα της δικαιοσύνης για την υπόθεση.