Το πρώτο βήμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας: Τι εκπροσωπεί στην Ισπανία και τι ζητούν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας

Το πρώτο βήμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας: Τι εκπροσωπεί στην Ισπανία και τι ζητούν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας
People hold words meaning
People hold words meaning
ASSOCIATED PRESS

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας υιοθέτησε τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, μια οδηγία που εκκινεί τη διαδικασία δημιουργίας μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας από το 2017.

Οι εκλογές της 9ης Νοεμβρίου έδωσαν την πλειοψηφία στα δύο κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Αυτή η περιοχή στα βορειο-ανατολικά της Ισπανίας δεν ήταν ποτέ κυρίαρχο κράτος, αλλά έχει βλέψεις ανεξαρτησίας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Εβδομήντα δύο βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας (σε σύνολο 135) ενέκριναν το κείμενο με το οποίο ξεκινά αυτή η διαδικασία που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός "ανεξάρτητου καταλανικού κράτους με τη μορφή μιας Δημοκρατίας".

Οι οπαδοί της παραμονής στην Ισπανία υποδέχθηκαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όρθιοι, ξετυλίγοντας τις σημαίες της Ισπανίας και της Καταλονίας.

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας λένε πως αν επιτύχουν μια μεγάλη πλειοψηφία εδρών στη Βουλή (έγραφε σε blog της η Montserrat Domínguez - Διευθύντρια Έκδοσης HuffPost Spain), θα μπορούν να ξεκινήσουν μια διαδικασία που μπορεί να καταλήξει στη διαμόρφωση ενός Καταλανικού έθνους το πολύ σε ενάμιση χρόνο από τώρα. Όμως αν η λαϊκή ψήφος δεν καταφέρει να φτάσει το 50%, θα είναι δημοκρατικά ορθό να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο; Δε θα ήταν για τη Σκωτία ή το Κεμπέκ, τα δύο προηγούμενα παραδείγματα. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια απόλυτη πλειοψηφία εδρών για αυτούς που στηρίζουν την ανεξαρτησία, αλλά όχι από τη λαϊκή ψήφο.

Η Καταλονία, αναφέρει η Domínguez τόσο πολιτισμικά όσο και κοινωνικά, είναι μία από τις κινητήριες δυνάμεις της Ισπανίας. Και οικονομικά επίσης: με 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους, αντιστοιχεί στο 18% του ΑΕΠ της. Συνεπώς, όπως και άλλες "πλούσιες" περιοχές σαν τη Μαδρίτη και τις Βαλεαρίδες Νήσους, συνεισφέρει μέσω της φορολογίας που αποδίδει στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών. Και αυτό είναι ένα από τα βασικά σημεία τριβής: η Καταλονία απαιτεί καλύτερη φορολογική μεταχείριση - παρόμοια με αυτή που έχουν κι άλλες κοινότητες, όπως η χώρα των Βάσκων και η Ναβάρα - και περισσότερη αυτονομία για να διαχειριστούν τη φορολογία και να πάρουν αποφάσεις για σημαντικές επενδύσεις και έργα υποδομής.

Τα γεωγραφικά όρια της Καταλoνίας

Η αυτόνομη κοινότητα της Καταλονίας καλύπτει μια έκταση 32114 km² με πληθυσμό που εκτιμάται στους 7.539.618 κατοίκους τον Γενάρη του 2011, με τους μετανάστες να αντιπροσωπεύουν το 15,73%. Η αστική περιοχή της Βαρκελώνης περιλαμβάνει 5.529.099 κατοίκους και καλύπτει μια έκταση 2268 km². Η μητροπολιτική περιοχή της αστικής περιοχής περιλαμβάνει πόλεις όπως η Οσπιταλέτ ντε Γιομπρεγάτ, η Μπαδαλόνα, η Σάντα Κολόμα ντε Γκραμενέ και η Κορνελιά δε Λιοβρεγάτ.

Η Βαρκελώνη διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της Μεσογείου, τέσσερα διεθνή αεροδρόμια, μια ανταγωνιστική φαρμακευτική βιομηχανία, ενώ είναι βάση για μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο, όπως η φίρμα ρούχων Mango. Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν υψηλά αλλά βρίσκονται κάτω από τον εθνικό μέσο όρο: βρίσκεται στο 19,1% ενώ στην υπόλοιπη Ισπανία είναι στο 22,4%.

Τι ζητούν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας

Η οικονομική ευμάρεια της Καταλονίας και η μη συμμετοχή των πολιτικών της στις κυβερνήσεις της Μαδρίτης συνέβαλαν στην αποξένωση μεγάλου μέρους των πολιτικών της ελίτ που από τη δεκαετία του 1920 άρχισαν να υιοθετούν θέσεις ανεξαρτητοποίησής τους από την Ισπανία και να ιδρύουν καταλανιστικά κόμματα όπως την Καταλανική Δράση και το Καταλανικό Κράτος του Φρανσέσκ Μασιά.

Το 2012 τα καταλανικά λαϊκά κινήματα αποκτούν κυρίαρχο ρόλο στον δημόσιο διάλογο για την ανεξαρτησία, ο οποίος μέχρι τότε παρέμενε σε θεσμικό επίπεδο, και λαμβάνουν πρωτοφανείς διαστάσεις: δημιουργία της ANC, εκκλήσεις για πολιτική και φορολογική πολιτική, καινοτόμες προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση7 και δημιουργία territori català lliure (ελεύθερου καταλανικού εδάφους), δηλαδή ένωση του ενός πέμπτου των κοινοτήτων της περιφέρειας, οι οποίες απορρίπτουν την ισπανική διοικητική εξουσία.

Από εκείνη τη στιγμή οι προτάσεις των αυτονομιστών διεισδύουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η Εστελάντα, η καταλανική σημαία με το άστρο, κάνει μαζικά την εμφάνισή της στα παράθυρα, τόσο στα πιο απομακρυσμένα χωριά, όσο και στις μεγαλύτερες λεωφόρους της Βαρκελώνης και της Ταραγκόν. Σύμφωνα με το Centro de Investiciones Sociologicas (CIS), ένα ημιδημόσιο κέντρο ερευνών, το 75% των κατοίκων τάσσεται πλέον υπέρ της ανεξαρτησίας.

Δημοφιλή