ΔΙΕΘΝΕΣ
15/11/2015 12:30 EET | Updated 18/11/2015 17:07 EET

Συνάντηση Πούτιν – Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στην Αττάλεια

Youtube

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν σήμερα Κυριακή ανεπίσημη συνομιλία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που πραγματοποιείται στην Τουρκία.

Η συνάντηση που έγινε σ' ένα διάλειμμα της συνόδου βιντεοσκοπήθηκε και οι εικόνες δείχνουν τους δύο άνδρες λίγο μακρύτερα από τους άλλους αρχηγούς κρατών. Οι Ομπάπα και Πούτιν, καθισμένοι ο ένας απέναντι στον άλλο σε δερμάτινες πολυθρόνες, φαίνεται να συζητούν σκυμμένοι ο ένας προς τον άλλο και έχοντας δίπλα τους δύο μεταφραστές.

«Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησαν για περισσότερο από 30 λεπτά κατά την ανεπίσημη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Τουρκία», ανέφερε στο Twitter η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στην G20 Σβετλάνα Λούκας.

Η Λούκας δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες της συνάντησης, αλλά ανέβασε μια φωτογραφία που δείχνει τους δύο προέδρους να κάθονται και να σκύβουν ο ένας προς τον άλλο έχοντας ανάμεσά τους ένα τραπεζάκι του καφέ.

Δεν έγινε αμέσως σαφές για πόση ώρα συνομίλησαν οι δύο ηγέτες ούτε έγινε γνωστό το θέμα της συνομιλίας τους.

Ωστόσο φτάνοντας στην Τουρκία ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με κοινές προσπάθειες.

«Όλοι καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, αλλά και όσον αφορά τη βοήθεια που χρειάζονται τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν χάσει τα σπίτια τους, είναι εφικτά μόνο με συντονισμένες προσπάθειες όλης της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε ο κ. Πούτιν και πρόσθεσε: «Όσον αφορά στην απειλή της τρομοκρατίας, όλοι μας είδαμε τον τρόμο που επικράτησε στο Παρίσι. Οι σκέψεις μας είναι κοντά στους ανθρώπους αυτούς που επλήγησαν. Πάντα υποστηρίζουμε πως πρέπει να υπάρξουν κοινές προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την τρομοκρατία».

Εν τω μεταξύ οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20) τήρησαν σήμερα Κυριακή λίγο μετά τις 16:30, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στην Αττάλεια, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των πρόσφατων επιθέσεων στο Παρίσι και την Άγκυρα.

«Σαν καλώ όλους να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή γι' αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις, ιδιαίτερα στην Άγκυρα και το Παρίσι», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

g 20

g 20