Washington Post: Νεκρός ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι

Washington Post: Νεκρός ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι
Twitter

Αποκλειστικό ρεπορτάζ της Washington Post αναφέρει ότι ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ (Abdelhamid Abaaoud) είναι νεκρός.

Ο Αμπααούντ φέρεται να σκοτώθηκε μετά από επιχείρηση της αστυνομίας σε διαμέρισα στα βόρεια του Παρισιού, στο οποίο επιχείρησαν περισσότεροι από 100 αστυνομικοί. Η εφημερίδα επικαλείται δύο υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους της υπηρεσίας πληροφοριών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Αμπαούντ Αμπντελχαμίντ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της 7ωρης πολιορκίας του διαμερίσματος στο Σεντ Ντενίς, στο οποίο είχε καταφύγει μαζί με συνεργούς του και εικάζεται ότι μπορεί να προετοίμαζε και νέο κύμα βίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την επιχείρηση σκοτώθηκε ένα ακόμη άτομο.

Ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολίν σε ανακοινώσεις που έκανε για την πρωινή επιχείρηση είπε ότι δεν μπορεί ακόμη να αναφερθεί στην ταυτότητα των δύο νεκρών και των οκτώ συλληφθέντων, εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Ανακοίνωσε ωστόσο ότι ούτε ο φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων Αμπντελχαμίν Αμπαούντ, ούτε ο καταζητούμενος ως όγδοος δράστης Σάλαχ Αμπντεσλάμ (αδελφός του νεκρού καμικάζι Ιμπραήμ Αμπντεσλάμ), βρίσκονται μεταξύ των ατόμων που συνελήφθησαν -επτά άνδρες και μία γυναίκα.

Ποιος είναι ο Αμπααούντ

Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ συνδέεται και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ματαιώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στο Βερβιέ του Βελγίου. Τότε, είχε παρουσιασθεί ως εγκέφαλος και χρηματοδότης των σχεδιαζόμενων αυτών επιθέσεων. Το κινητό του είχε εντοπισθεί στην Ελλάδα. Όπως και ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, που ανατινάχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μπουλβάρ Βολτέρ στο Παρίσι, ο Αμπααούντ ήταν γνωστός για ποινικά αδικήματα στις Βρυξέλλες κατά την περίοδο 2010-2011.

Δημοφιλή