ΔΙΕΘΝΕΣ
19/11/2015 14:28 EET | Updated 19/11/2015 14:29 EET

Εννέα συλλήψεις στις Βρυξέλλες κατά τις έρευνες για τις επιθέσεις στο Παρίσι

ASSOCIATED PRESS
Armed police guard a street in Brussels on Monday, Nov. 16, 2015. A major action with heavily armed police is underway in the Brussels neighborhood of Molenbeek amid a manhunt for a suspect of the Paris attacks. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Συνολικά 9 άνθρωποι συνελήφθησαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των ερευνών για τις επιθέσεις στο Παρίσι και το περιβάλλον του Μπιλάλ Χαντφί, ενός εκ των τζιχαντιστών που σκοτώθηκαν στα τρομοκρατικά χτυπήματα, γνωστοποίησε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

Επτά από τους συλληφθέντες φέρονται να εμπλέκονται στον φάκελο που σχετίζεται με τον Μπιλάλ Χαντφί κατά τη διάρκεια έξι επιχειρήσεων που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες, κυρίως στην κοινότητα Μόλενμπεκ.

Οι αρχές συνέλαβαν άλλους δύο ανθρώπους σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ερευνών σχετικά με τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή, διευκρίνισε η εισαγγελία.

O φερόμενος εγκέφαλος των επιθέσεων, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, τον θάνατο του οποίου ανακοίνωσαν σήμερα οι γαλλικές αρχές, και άλλοι δύο τζιχαντιστές που ενεπλάκησαν στις επιθέσεις, οι αδελφοί Μπραχίμ και Σαλά Αμπντεσλάμ, έχουν καταγωγή από το Μόλενμπεκ.

Διαβάστε επίσης: Επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής στην καρδιά των Βρυξελλών. Πληροφορίες για μία σύλληψη

Ο Μπιλάλ Χαφντί, ηλικίας 20 ετών, γαλλικής υπηκοότητας, κάτοικος ωστόσο Βελγίου, ήταν ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος έξω από το στάδιο Σταντ ντε Φρανς, κοντά στο Παρίσι.

Οι βελγικές αρχές είχαν ανοίξει φάκελο για εκείνον από τις αρχές του 2015, αφού έφυγε για τη Συρία.

Εκτός του Μόλενμπεκ, έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο Ούκλε, το κέντρο των Βρυξελλών και το Ζετ, κοινότητες της βελγικής πρωτεύουσας «στο άμεσο περιβάλλον του Χαφντί, της οικογένειάς του, των φίλων του» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου της εισαγγελίας.

Άλλη μια επιχείρηση διεξήχθη στο Λέκεν, προάστιο των Βρυξελλών, «στο πλαίσιο των ερευνών για τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Παρίσι» και ένα πρόσωπο προσήχθη προκειμένου να υποβληθεί σε ανάκριση.

Τέλος «αργότερα εντός της ημέρας» δύο επιπλέον επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ζετ και στο Μόλενμπεκ Σεν Ζαν κατά τη διάρκεια των οποίων επίσης ένας άνθρωπος προσήχθη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post