ΔΙΕΘΝΕΣ
20/11/2015 07:02 EET | Updated 20/11/2015 09:04 EET

Αποφυλακίστηκε ο κατάσκοπος Τζόναθαν Πόλαρντ

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this May 15, 1998, file photo, Jonathan Pollard speaks during an interview in a conference room at the Federal Correction Institution in Butner, N.C. Lawyers for the convicted spy Pollard say the U.S. has granted his parole and he will be released in November 2015. Pollard, sentenced to life in prison, has served 30 years for spying for Israel. (AP Photo/Karl DeBlaker, File)

Ελεύθερος μετά από 30 χρόνια αφέθηκε σήμερα, Παρασκευή, ο Τζόναθαν Πόλαρντ, ο Αμερικανός που το 1987 ομολόγησε ότι παρείχε σημαντικές πληροφορίες στο Ισραήλ και καταδικάστηκε για κατασκοπεία.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Πόλαρντ δεν θα μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό για τουλάχιστον πέντε χρόνια, παρόλο που εκείνος είχε ζητήσει να μεταβεί στο Ισραήλ, όπου διαμένει η σύζυγός του.

Πριν λίγες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε ζητήσει να επιτραπεί στον άνδρα να επιστρέψει στο Ισραήλ, αίτημα που δεν έγινε δεκτό. Ο ίδιος ο Πόλαρντ είχε δηλώσει πρόθυμος να χάσει την αμερικανική του υπηκοότητα και να μην επιστρέψει ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Ο λαός του Ισραήλ χαιρετίζει την απελευθέρωση του Τζόναθαν Πόλαρντ», ανέφερε την Παρασκευή σε δήλωσή του ο Νετανιάχου.

«Έπειτα από τρεις μακρές και δύσκολες δεκαετίες, ο Τζόναθαν ξαναενώθηκε με την οικογένειά του», πρόσθεσε.

«Είναι μια δραματική στιγμή. Είναι μια ιστορική στιγμή που φέρνει ένα τέλος σε μια τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε στη διάρκεια πολλών ετών», δήλωσε στο Ραδιόφωνο του Στρατού ο Έφι Λάχαβ, επικεφαλής της επιτροπής στο Ισραήλ ασκούσε πιέσεις για την απελευθέρωση του Πόλαρντ.

Η νομική ομάδα του Πόλαρντ ζητεί από τον Μπαράκ Ομπάμα να αλλάξει την απόφασή του και να επιτρέψει στον Πόλαρντ να ταξιδέψει στο Ισραήλ.