ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/11/2015 07:05 EET | Updated 23/11/2015 07:05 EET

Bloomberg: Αρνητικές επιδόσεις σε ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης ύψους 2 τρισ. δολαρίων

ASSOCIATED PRESS
President of the European Central Bank Mario Draghi addresses the committee on economic and monetary affairs at the European parliament in Brussels Thursday, Nov. 12, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Οι προσδοκίες των επενδυτών για περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ κατέβασαν τις αποδόσεις κρατικών ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης κάτω από το μηδέν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αυξηθεί γρήγορα ο πληθωρισμός. Η δήλωση αυτή του Ντράγκι, που θύμισε τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε το 2012, όταν είχε δεσμευθεί να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να διατηρηθεί το ευρώ, παγίωσε τις προβλέψεις των επενδυτών για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στις 3 Δεκεμβρίου. Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό επίπεδο επτά μηνών, στα 1,0605 δολάρια, ενώ πριν από λίγο διαμορφωνόταν στα 1,0632 δολάρια.

 

Οι αγορές έχουν ενσωματώσει στις αποτιμήσεις τους τώρα μία περαιτέρω μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 10 μονάδες βάσης (στο -0,30%), σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ενώ μία σειρά τραπεζών, από τη Citigroup έως τη Goldman Sachs, προβλέπουν την αύξηση ή χρονική παράταση του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,1 τρις. ευρώ.

 

Τα ομόλογα που έχουν αρνητικές αποδόσεις αποτελούν τώρα το ένα τρίτο περίπου της συνολικής αξίας 6,4 τρις. ευρώ των τίτλων που καταγράφει ο δείκτης του Bloomberg για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Συγκριτικά, αρνητικές αποδόσεις είχαν ομόλογα αξίας 1,38 τρις. ευρώ πριν τις 22 Οκτωβρίου, όταν ο Ντράγκι δεσμεύθηκε να επανεξετάσει την έκταση της νομισματικής στήριξης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.