ΔΙΕΘΝΕΣ
25/11/2015 04:07 EET | Updated 25/11/2015 04:10 EET

Τι θέλει ο κάθε «παίκτης» στον συριακό εμφύλιο: Οι στόχοι Ρωσίας, ΗΠΑ, Γαλλίας, ISIS, ΝΑΤΟ, Τουρκίας και των άλλων

ASSOCIATED PRESS
In this photo taken on Saturday, Oct. 10, 2015, Syrian army personnel fire a machine gun in Latakia province, about 12 miles from the border with Turkey, Syria. Backed by Russian airstrikes, the Syrian army has launched an offensive in central and northwestern regions. (Alexander Kots/Komsomolskaya Pravda via AP)

Ο συριακός εμφύλιος δείχνει ότι εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους λαβυρίνθους, από άποψη γεωπολιτικής/ γεωστρατηγικής σε όλο τον κόσμο. Οι πλευρές που εμπλέκονται είναι τόσες πλέον, που είναι δύσκολο να θυμάται κανείς ποιος είναι ο στόχος της καθεμίας- και οι τελευταίες εξελίξεις, με την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά μαχητικά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, αναμένεται να περιπλέξουν ακόμα περισσότερο τα δεδομένα.

Η επικεφαλής πολιτική αναλύτρια της Citi Research, Τίνα Φόρνταμ, έστησε ένα σύντομο γράφημα για τους βασικούς «παίκτες» στον συριακό εμφύλιο, όπου παρουσιάζονται οι στόχοι τους. Σύμφωνα με το εν λόγω γράφημα, οι στόχοι του καθενός είναι οι εξής:

Γαλλία: Ήττα του ISIS, έλεγχος των ροών προσφύγων, απομάκρυνση του Άσαντ, προβολή ισχύος/ επιρροής στη Μέση Ανατολή

Ρωσία: Η αποκατάσταση/ επαναφορά της παλιάς ρωσικής γεωπολιτικής ισχύος, η ενίσχυση/ στήριξη του Άσαντ, η αύξηση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη Μέση Ανατολή, η ελάφρυνση των κυρώσεων

ISIS: Εδραίωση και επέκταση του Χαλιφάτου, προσέλκυση νέων μελών, αύξηση χρηματοδότησης, απομάκρυνση Άσαντ

ΗΠΑ: Περιορισμός του ISIS, παύση της αποδόμηση/ διάλυση του Ιράκ, detente όσον αφορά στο Ιράν στην εποχή μετά τις κυρώσεις (πυρηνικό πρόγραμμα), απομάκρυνση του Άσαντ, διατήρηση του status quo με τους συμμάχους

Τουρκία: Ήττα του ΡΚΚ, απομάκρυνση του Άσαντ, εδραίωση ζώνης ασφαλείας/ ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, υποστήριξη από την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες, αναζωογόνηση της διαπραγμάτευσης για ένταξη στην Ε.Ε.

Σαουδική Αραβία: Αντιμετώπιση της ιρανικής επιρροής, περιορισμός της ανόδου του πολιτικού Ισλάμ, απομάκρυνση του Άσαντ, νίκη στην Υεμένη

Ιράν: Διατήρηση εσωτερικής σταθερότητας, επιδίωξη άρσης κυρώσεων/ διπλωματική διαδικασία, ενίσχυση/ στήριξη του Άσαντ, καθορισμός/ διασφάλιση του μέλλοντος των γειτονικών χωρών- «δορυφόρων» (πιθανώς)

Μ. Βρετανία: Περιορισμός του ISIS, απομάκρυνση του Άσαντ, επανέναρξη των αεροπορικών πληγμάτων πιθανώς (υπό συζήτηση)

ΝΑΤΟ: Επανέναρξη επιχειρήσεων στη Λιβύη, πιθανή επέκταση/ κυριαρχία σε Ιράκ και Συρία

Γερμανία: Μείωση προσφυγικών ροών, πολιτικός συμβιβασμός, απομάκρυνση Άσαντ