ΔΙΕΘΝΕΣ
07/12/2015 09:01 EET | Updated 07/12/2015 09:02 EET

«Κόκκινος» συναγερμός λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο για πρώτη φορά στην ιστορία

ASSOCIATED PRESS
A woman wearing a mask to protect herself from pollutants walks past office buildings shrouded with pollution haze in Beijing, Monday, Dec. 7, 2015. Smog shrouded the capital city Monday after authorities in Beijing issued an orange alert on Saturday. (AP Photo/Andy Wong)

«Κόκκινο» συναγερμό για πρώτη φορά την ιστορία σήμαναν οι αρχές στο Πεκίνο καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπέρασε κάθε όρια. Δόθηκε εντολή να κλείσουν όλα τα σχολεία, να σταματήσει κάθε εξωτερική οικοδομική εργασία, ενώ θα επιβληθούν περιορισμοί στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο συναγερμός θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ημέρες, όσο υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει η αιθαλομίχλη.

Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η ορατότητα σε ορισμένες περιοχές του Πεκίνου έφτανε, λόγω της αιθαλομίχλης, στα 200 μέτρα.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο για την ατμοσφαιρική ρύπανση το ποσοστό των δηλητηριωδών μικροσωματιδίων είναι 10 φορές μεγαλύτερο από το προτεινόμενο όριο.

Σε ορισμένες περιοχές του Πεκίνου καταγράφτηκαν περισσότερα από 256 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ως ασφαλές όριο τα 25 μικρογραμμάρια.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Greenpeace είχε καλέσει την κινεζική κυβέρνηση να σημάνουν «κόκκινο» συναγερμό.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μεταξύ άλλων προκύπτει από τη συστήματα θέρμανσης και τη βιομηχανία που βασίζονται, ενεργειακά, στον άνθρακα, στη σκόνη από τον κατασκευαστικό – οικοδομικό τομέα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υγρασία και την άπνοια που επικρατεί δημιουργούν αυτή την αποπνικτική ατμόσφαιρα.